Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Nemzetközi fenyegetés lenne a klímaváltozás

2013.02.16. 06:30
Egyes, alacsony fekvésű szigetállamok nemzetközi fenyegetésnek szeretnék minősíttetni az ENSZ-ben a klímaváltozást. A tengerszint emelkedése a szigetek létét veszélyezteti.

A kérdést a Marshall-szigetek elnökhelyettese vetette föl a Biztonsági Tanács pénteki, zárt körű ülésén, amelyet A klímaváltozás biztonsági dimenziói témával Nagy-Britannia és Pakisztán szervezett. Az ülés után Tony DeBrun elmondta, hogy a szigetországok e törekvése olyan állandó BT-tagok ellenállásába ütközik, mint Kína és Oroszország, amely azzal érvel, hogy az ENSZ legnagyobb hatalmú politikai testülete nem a megfelelő hely a klímaváltozás megvitatására.

DeBrun ennek ellenére bízik benne, hogy a BT több tagját is meg lehet győzni arról, hogy "ez biztonsági kérdés és nem egyszerűen gazdasági, társadalmi és politikai ügy". Az alacsony fekvésű szigetállamok azt szeretnék, ha a BT a maga politikai súlyával felsorakozna mögöttük a túlélésük érdekében, például azzal, hogy támogatja az új technológiák és alternatív erőforrások használatát.

A Marshall-szigetek már most fizeti a tengerszint emelkedésének árát: kutak vize válik sóssá, ezért kevesebb az ivóvíz és ez kihat az élelemtermelésre is. Az egyik lagúnában egy sziget víz alá került, és a partok erodálódnak. A helyzet romlása kivándorlásra kényszeríti a lakosokat - mondta az alelnök.