Évi ötezer brit halál a légszennyezettség miatt

2013.02.20. 15:02
Csaknem ötezer, előzőleg szívrohammal kezelt beteg korai halálát okozza évente az emberi tevékenységből származó légszennyezettség Nagy-Britanniában - derítette ki egy felmérés.

European Heart Journal című szaklap szerdai számában ismertetett vizsgálat keretében mintegy 154 ezer, szívrohammal és torokgyulladással kórházban kezelt beteg állapotát követték nyomon éveken át. Az eredmény alapján a levegőben megtelepedő finomszemcsés anyagok magas szintje évente 4800 páciens halálát idézte elő, miután kiengedték őket a kórházból.

Az emberi tevékenység nyomán keletkezett - köztük gépkocsikból, gyárakból vagy erőművekből származó - finomrészecskék 12 százalékkal növelték az akut koronária szindrómát túlélt betegek halálozási rátáját.

Fokozott vérrögképződés

A szálló por a levegőben eloszlott finomszemcsés szilárd vagy folyékony halmazállapotú, tíz mikrométer (a mikron a milliméter ezredrésze) átmérőjűnél kisebb anyagok gyűjtőneve. Angolul finomszemcsés anyagoknak - particulate matter, PM - nevezik őket. A szálló por még a legalacsonyabb koncentrációban is káros, mikroszkopikus szemcséi izgatják a nyálkahártyát, köhögést, torokkaparást és nehézlégzést kiválthatva. A tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthatnak el, ennek következtében növekszik a vér alvadékonysága, fokozott vérrögképződés alakulhat ki. A légszennyezettséget ennél fogva a szív- és a tüdőbetegségek, valamint daganatok okozójaként tartják számon.

A brit felmérésben a legveszélyesebbnek tartott, 2,5 mikronnál kisebb finomszemcsés anyagok (PM2,5) koncentrációjára összpontosítottak. Megállapították, hogy ha köbméterenként 10 mikrogrammal növekszik a PM2,5-anyagok szintje a levegőben, akkor minden egyes emelkedésnél 20 százalékkal megugrik az érintett betegek elhalálozási aránya - közölte a tanulmányt kivonatosan ismertető brit lap, a The Daily Telegraph.

A legszennyezettebbnek Londont találták, a brit fővárosban köbméterenként átlagosan 14,0 mikrogramm volt a részecskék mennyisége a levegőben.