Meglepetést okozhat a humorista az olasz parlamenti választáson

2013.02.20. 12:34

Négy nappal az olaszországi parlamenti választások előtt a humoristából lett politikus Beppe Grillo 5 Csillagos Mozgalmának előretöréséről cikkezik az olasz sajtó. Olaszországban két héttel a választások előtt már nem lehet közvélemény-kutatásokat nyilvánosságra hozni, az utolsó, február 8-án közölt felmérések szerint a baloldali populista, euroszkeptikus és euróellenes mozgalom 14,7-18,8 százalékon állt, a harmadik helyen a baloldali szövetség és Berlusconi koalíciója mögött.

De a kampány utolsó két hetében Grillo mozgalma az olasz lapok szerint folyamatosan erősödött. "Grllótól félnek a pártok" - írta például a Corriere Della Sera arra alapozva, hogy míg az utolsó közvélemény-kutatásban vezető balldali jelölt milánói kampánydemonstrációján sokkal kevesebben voltak, mint kedd este Grillo gyűlésén.

Grillo erősödése patthelyzetet eredményezhet, mert Berlusconi pártja csak 4,5-7 százalék hátrányban volt csak a baloldallal szemben. Az olasz választási rendszer viszont plusz mandátumokkal jutalmazza a nyertest, így erősítve a kormány stabilitását.