Blanka, Bianka
10 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Kitiltanák a legyeket a kínai vécékből

2013.02.22. 10:23

Négyzetméterenként legfeljebb egy legyet tűrne meg a nyilvános helyek, például pályaudvarok vagy bevásárlóközpontok mellékhelyiségeiben a kínai egészségügyi minisztérium új szabálygyűjteménye, amellyel kapcsolatban a lakosság véleményét is várják a tárca honlapján. Az önálló nyilvános illemhelyeket illetően a hatóságok elnézőbbek: ezek esetében négyzetméterenként három legyet is megengednének.

Az új WC-kódex szigorúan meghatározza azt is, hogy mennyire lehetnek büdösek a nyilvános illemhelyek: a középületekben lévők semennyire, a különálló nyilvános illemhelyek, a „zöld házikók” pedig csak enyhe bűzzel terhelhetnék környezetüket. A kódex előírja, hogy ha egy nyilvános illemhelyet nagyjából egyenlő arányban használnak férfiak és nők, akkor nők számára kétszer annyi fülkét kell biztosítani, mint amennyit a férfiak használhatnak. Ez a rendelkezés talán összefügg azzal, hogy egy éve Kantonban mintegy húsz nő a hosszú várakozást megelégelve „fellázadt”, és elfoglalták a férfivécét. A tervezet javasolja, hogy a fülkékre szereljenek ajtót, a piszoárokban pedig legyenek válaszfalak.

A külcsínre nézve is ajánlásokat megfogalmazó szabályzattervezetet az egészségügyi minisztérium csütörtökön közzétette a honlapján is, hogy társadalmi konzultációt kezdeményezzen a kényes kérdésről.

Az AFP francia hírügynökség szerint a kínai illemhelyeknek a külföldieket régóta zavarba ejtő állapota már jelentősen javult a minisztérium előző, 1998-as direktívája óta, amely szigorított az előírásokon. Az új szabályozás hatálya már nemcsak a nagyvárosokra terjed ki, hanem a falvakra és a turisták által látogatott helyekre is.

A pekingi önkormányzat már tavaly kettőre korlátozta a nyilvános WC-ben eltűrhető legyek számát. A 2008-as olimpiára készülve a kínai főváros több kampányt is indított a vécék tisztábbá és szagtalanabbá tételére.