Melegdossziét hagy utódjára a pápa

2013.02.22. 18:27
Már decemberben döntött lemondásáról XVI. Benedek, aki utódjára hagyta a Vatileaks-botrány kezelését, írja a La Republica. Értesüléseik szerint a belső vizsgálat megzsarolt homoszexuális főpapokat leplezett le. A Vatikán semmilyen értesülést nem kíván sem cáfolni, sem megerősíteni.

Az egyház magas rangú homoszexuális papjairól szóló jelentés miatt mondott le XVI. Benedek, állítja az olasz La Republica. A lap értesüléseit a vatikáni szóvivő a klasszikus "sem cáfolni, sem megerősíteni" fordulattal kommentálta.

A La Republica szerint a pápa december 17-én határozott lemondásáról, amikor megkapta az ún. Vatileaks-botrány kivizsgálásával megbízott három bíboros jelentését. A botrányt a pápa komornyikja robbantotta ki, aki titkos iratokat csempészett ki a Vatikánból.

XVI. Benedek lakhelye széfjében helyezte el a háromszáz oldalas, piros masnival átkötött dossziét, amit megválasztása után kézbesítenek utódjának. Az iratokban a lap értesülései szerint "minden a 6. és a 7. parancsolat megsértése körül forog", írja a Guardian.

A 6. parancsolat a paráznaságról, a 7. a lopásról szól. A paráznaság tilalma a katolikus doktrína szerint a homoszexuális aktusok tilalmához kapcsolódik. A La Republica úgy tudja, hogy homoszexuális főpapok egy részét olyan "laikusok" zsarolják, akikkel "evilági jellegű" kapcsolatuk volt. Ez a lap szerint nyilt utalás a homoszexualitásra.