Konzervatív elnöke lesz Ciprusnak

2013.02.24. 17:53 Módosítva: 2013.02.25. 00:17

Elsöprő győzelmet aratott Nikosz Anasztasziadisz, a legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív Demokratikus Tömörülés a ciprusi elnökválasztás második fordulójában.

A hivatalos eredmény szerint Anasztasziadisz a voksok 57,48 százalékát gyűjtötte össze, míg riválisa, Sztavrosz Malasz volt egészségügyi miniszter, a kormányzó baloldali erő, a Ciprusi Nép Haladó Pártja támogatását élvező független jelölt a szavazatok 42,51 százalékát kapta. Anasztasziadisz az elmúlt három évtized egyik legmeggyőzőbb választási diadalát aratta, tizenöt százalékkal megelőzve ellenlábasát.

Anasztasziadisz március 1-jén veszi át öt évre az elnöki hivatalt elődjétől, Dimítrisz Hrisztofiasztól. Ő lesz a szigetország hetedik elnöke, amióta Ciprus 1960-ban elnyerte függetlenségét.

Megválasztása utáni beszédében a politikus nemzeti egységkormány megalakítását ígérte, és a Ciprus iránti bizalom helyreállítását nevezte legfőbb feladatának. "Elszánt vagyok az európai uniós partnerekkel való együttműködésben, és a kötelezettségeink maradéktalan teljesítésében. Kész vagyok mindent megtenni, hogy kivezessem az országot a gazdasági válságból" - hangoztatta Anasztasziadisz.

Gyors intézkedéseket ígért a szigetország partjainál talált földgázkészleteket kiaknázása és a NATO békepartnerségi programjához való csatlakozás érdekében. Anasztasziadisz a "béke és barátság" üzenetével fordult a török cipriótákhoz, és azt hangoztatta, hogy őszintén törekedni fog a ciprusi rendezésre.

Anasztasziadisz feladata lesz a gazdaság rendbetétele, és erre a görög és a külföldi tőke egyaránt benne látja a garanciát. Ő ugyanis ígéretet tett arra, hogy egy újabb, gyors gazdasági mentőcsomagról szóló megállapodást köt az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Ciprusnak saját állítása szerint mintegy 17,5 milliárd euróra lenne szüksége, ebből tízmilliárd kellene a bankok megsegítésére. Sokan tartanak attól, hogy egy esetleges ciprusi államcsőd miatt elmélyül az eurózóna válsága.

Az eurózóna tagállamainak pénzügyminiszterei várhatóan márciusban döntenek a ciprusi bankszektornak nyújtandó mentőcsomagról. A ciprusi parlament 2011-ben jóváhagyott egy gazdasági megszorító csomagot a költségvetési hiány csökkentése érdekében, ami azonban megbénította a gazdaságot. Tavaly a GDP 2,3 százalékkal csökkent a szigetországban.