Legyőzi-e az unalmas balos a félbolondot?

2013.02.24. 09:33 Módosítva: 2013.02.24. 10:02

Sorsdöntő parlamenti választás kezdődött vasárnap reggel Olaszországban, írja a BBC. Az esélyekről kevés biztosat lehet mondani, az utolsó hivatalos közvélemény-kutatások a szavazás előtt két héttel, február 8-án jelenhettek meg.

Azokban a baloldali pártszövetség és miniszterelnökjelöltjük, Pier Luigi Bersani tűnt a választás esélyesének, de nem sokkal, kb. öt százalékkal volt csak lemaradva az excentrikus viselkedéséről, tükörsimára botoxolt, napbarnította arcáról és legendás szexpartijairól is ismert Silvio Berlusconi és jobboldali pártszövetsége, amely az utolsó hetekben sokat ledolgozott hátrányából.

Bár az olasz választási rendszerbe komoly garanciákat építettek bele a kormánytöbbség biztosításához – a győztes párt bónuszmandátumokat kap a törvényhozásban –, a kampány utolsó két hetében teljesen kiszámíthatatlanná vált helyzetben az elemzők a döntetlent, így a patthelyzetet sem tartják kizártnak.

Ez esetben a mérleg nyelve a humoristából lett baloldali populista politikus, a részben az euró és az EU ellen is kampányoló Beppe Grillo lehet. Ez pedig teljesen kiszámíthatatlanná tenné a kormányalakítási tárgyalásokat. Grillo és pártja például szinte biztosan nem támogatná Mario Monti miniszterelnök újbóli kinevezését.

Grillo kizárta, hogy szövetségre lépjenek más pártokkal, miközben „élőhalottnak" titulálta a hagyományos olasz politikai rendszert, amelyet állítása szerint alapjaiban kell megújítani. A humorista előretörése is jelezte, hogy mekkora elégedetlenség van a politikai elittel és Monti reformjaival szemben, miközben a GDP másfél éve csökken, a munkanélküliség pedig rekordmagas.

A Reuters szerint még Silvio Berlusconi visszatérése is kevésbé rengetné meg a piacokat, mint ha patthelyzet alakul ki, amire pedig a szenátusi szavazás bizonytalansága miatt is megvan az esély. Olaszországban a szenátusnak szinte megegyező jogkörei vannak, mint az alsóháznak, és sok elemző szerint ezúttal leginkább a felsőházon múlhat egy stabil kormánykoalíció sorsa. A szenátusban húsz régióra lebontva lehet többséget szerezni, a felmérések szoros versenyt mutattak például Lombardiában és Szicíliában is.

Ha az alsóházban sikerül nyernie, akkor Bersani reménykedhet benne, hogy a szenátusban Montival összefogva megszerezheti a többséget. Bersani azt mondta, hogy megválasztása esetén folytatni fogja a Monti által elkezdett reformokat és a költségvetési szigort, de többet tenne a növekedésért és a munkahelyteremtésért. Berlusconi keményen támadta Monti megszorításait, ezek eltörlését és adócsökkentéseket ígért.

Amúgy a két hónappal előrehozott választásokra azért volt szükség, mert Berlusconi és pártja megvonta támogatását Monti kormányától. Egy patthelyzetben mégis fennáll a lehetősége, hogy újra nagykoalíciós támogatással alakuljon szakértői kormány.

A kétnapos szavazás vasárnap kezdődik, reggel nyolctól este tízig lehet szavazni. Hétfőn reggel nyolc és délután három között lesznek nyitva a szavazókörök.