Márk
13 °C
28 °C

Egyre tisztább a levegő, már a Fudzsi is látszik

2013.02.25. 16:23
A japán főváros levegőjének javulása miatt folyamatosan nő az év azon napjainak a száma, amikor a Fudzsi hegycsúcs szabad szemmel is látható Tokióból.

Tokió nyugati részén található Szeikei meteorológiai állomás munkatársai 1963 óta figyelik Japán legmagasabb hegyét napi rendszerességgel, a helyzet pedig egyre javul. Míg 1965-ben csupán 22 napon volt látható az állomástól 83 kilométerre lévő Fudzsi, addig 2009 óta minden évben több mint száz napon csodálhatták a csúcsot a főváros lakói - írta az Aszahi Simbun japán napilap hétfőn.

A legtöbbször, 131 napon 2011-ben lehetett látni a Japánban szakrális tisztelet által övezett Fudzsi-szant, míg tavaly 126 napon volt szabad szemmel is megfigyelhető a hegy Tokióból.

Ez annak köszönhető, hogy a légszennyezés visszaszorítására irányuló környezetvédelmi intézkedések miatt jóval tisztábbá és szárazabbá vált a japán főváros levegője az elmúlt években - mondta Mijasita Acusi, az állomás vezetője a japán napilapnak.

A törvények segítettek

Japánban az 1970-es években vezettek be törvényeket a légszennyezés visszaszorítására, 2003-ban pedig a gázolajfüst-kibocsájtásra vonatkozó szabályokat szigorították.

Ezeknek köszönhetően a tokiói önkormányzat és a meteorológiai hivatal adatai szerint 1973 és 2011 között 0,1 milligrammról 0,02 milligrammra csökkent a szállópor átlagos köbméterenkénti koncentrációja a japán főváros levegőjében, míg a páratartalom 65 százalékról 60 alá esett.
Mijasita szerint Tokió példája Kína számára is hasznos lehet, ahol az elmúlt hónapokban rekordmértékű, sokszor a mérőműszerek skáláját is meghaladó légszennyezést mértek, amelynek belélegzése egyes felmérések szerint napi 21 cigaretta elszívásával azonos egészségkárosodást okoz.