Lemondott Keith O'Brien skót bíboros érsek

2013.02.25. 13:33 Módosítva: 2013.02.25. 13:35

Lemondott Keith O'Brien skót bíboros, Edinburgh és Saint Andrews érseke, akit azzal vádoltak, hogy „nem megfelelő magatartást” tanúsított néhány paptársával szemben.

O'Brien bíboros közölte, hogy a XVI. Benedek pápa elfogadta lemondását, amely hétfőn hatályba lépett. Az egyik legmagasabb rangú nagy-britanniai katolikus főpap így nem vesz részt a pápaválasztó konklávén, Nagy-Brittaniát pedig más nem fogja képviselni.

A bíborosra, aki a homoszexualitás kendőzetlen bírálatáról ismert, három paptársa és egy volt pap panaszt tett a Vatikánnál „nem helyénvaló közeledés” miatt – jelentette a The Observer című brit hetilap. O'Brien a cikk megjelenése után visszautasította a vádakat.

Lemondását bejelentő közleményében a bíboros elnézést kért azoktól, akiket esetleg megsértett hivatali ideje alatt, írja a BBC. A bíboros elmondása szerint már előző év novemberében jelezte, hogy 75-ik életévének betöltésekor, idén március 17-én le kíván mondani, de “Benedek pápa most úgy döntött, hogy a lemondásom a mai naptól érvényes.”

ABCD papok

A The Observer beszámolója szerintt az első panasz a későbbi bíboros ellen 1980-ban született. A panasztevő, aki ma már nős, akkor húszéves papnövendék volt a drygrange-i St Andrew,s College-ban, ahol O'Brien volt a "spirituális vezetője". A The Observer úgy tudja, hogy a panaszos állítása szerint O'Brien az esti imák után egyszer nem megfelelő közeledést tett.

A papnövendék azt mondja, túlságosan félt, semmint hogy jelentse az esetet, de hozzáteszi, személyisége azután megváltozott, és tanárai rendszeresen megjegyezték, hogy depressziósnak tűnik. Felszentelték, de a nunciusnak küldött beadványa szerint amikor O'Brient előléptették püspökké, lemondott. "Tudtam, hogy mindig hatalma lesz fölöttem. Azt hitték, azért hagytam ott a papságot, hogy megnősüljek. Nem így volt. Azért jöttem el, hogy megőrizzem az integritásomat."
A második beadványban "A pap" azt írja, hogy jó helye volt egy parókián, elégedett volt, amikor O'Brien meglátogatta, és nem megfelelő kapcsolat létesült közöttük.

A harmadik panasz szerint "B pap" éppen megkezdte papi szolgálatát a nyolcvanas években, amikor meghívást kapott, hogy töltsön egy "ismerkedési" hetet O'Briennel az érseki rezidencián. Elmondása szerint egy késő éjjeli ivás után olyan helyzetben találta magát, amelyet a bíboros őáltala nem óhajtott viselkedésének nevezett.

"C pap" egy fiatal pap volt, akiknek a bíboros tanácsokat adott személyes problémáira. Nyilatkozata szerint O'Brien az esti imákat használta fel ürügyként nem megfelelő kontaktus teremtésére. "C pap" szerint még legalább egy esetben kialakult ilyen intim helyzet.

Év bigottja

A melegek jogait védő skót szervezet, a Stonewall tavaly az "év bigottjának" választotta a bíborost a melegházasságot kritizáló megjegyzései miatt. Az eset akkor nagy felháborodást váltott ki, az egyház többek között a civil szervezet állami támogatásának a megvonását követelte. Most a Stonewall vezetője, Colin MacFarlane arról beszélt a BBC-nek, hogy remélik, alaposan ki fogják vizsgálni Keith O'Briennel szemben megfogalmazott vádakat. “Reméljük az utódja egy kicsivel több keresztény könyörületet fog biztosítani a meleg emberekkel szemben, mint azt a bíboros tette” –tette hozzá MacFarlene.