Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Sertéshúst találtak a svájci kebabban

2013.02.25. 16:57 Módosítva: 2013.02.25. 17:08
Egy berni laboratórium 20 svájci dönerhúst vizsgált meg, és hétben sertést is talált - bár a mennyiség rendkívül csekély.

A Svájci Iszlám Központi Tanács (IZRS) bízta meg a hús kivizsgálásával a berni laboratóriumot, ugyanis - mint hétfői közleményük hangsúlyozza - már régóta gyanították, hogy a svájci dönerhús nem nélkülözi teljesen a hívő muzulmánok számára tiltott sertéshúst.

A vizsgálatok elvégeztetéséhez az adta a végső lökést, hogy az RTL német tv szúrópróbaszerű kísérlete során a német állóbüfékben árult dönerekben hét százaléknyi sertéshúst mutattak ki. Az RTL az európai lóhúsbotrány kipattanása után eredt a dönerek nyomába.

A berni laboratórium az IZRS adatai szerint 20 mintát vizsgált kilenc svájci város népszerű falatozóiban, és egyebek közt Genfben, Bernben, Luzernben és Winterthurban bukkantak disznóhúsra - még ha esetenként csak nyomokban is, hiszen a tartalom nem haladta meg a 0,1 százalékot.

Az IZRS ezért nem gyanakszik arra, hogy a disznóhúst szándékosan vagy rosszindulatból keverték a muzulmánok számára engedélyezett húsfélékhez, például birkához, hanem inkább hanyagságról van szó. Mindazonáltal az IZRS döbbenetének adott hangot.