Beállt a patthelyzet Olaszországban

2013.02.26. 07:01

A balközép koalíció győzelmét hozták az olasz parlamenti választások. A Pierluigi Bersani vezette tömörülés többséget szerzett az alsóházban, a szenátusban viszont beállt patthelyzet, amitől tartani lehetett, egyik párt vagy koalíció sem szerzett többséget.

A választási eredmény nyugtalanságot okozott a pénzpiacokon. Egyelőre egyik párt sem mondta azt, hogy új választásokat akar, de elemzők ezt egyáltalán nem zárják ki, és a sajtó is arról ír, hogy a hatalmas külső adóssággal és rekordokat döntögető munkanélküliséggel küszködő Olaszország "kormányozhatatlan országgá" válhat, és ismét veszélyt jelenthet az egész euróövezetre nézve.

A belügyminisztérium a szavazatok 99,9 százalékának összeszámlálása alapján közölte keddre virradóra, hogy a képviselőházi választáson a Pierluigi Bersani vezette balközép pártok koalíciója a szavazatok 29,55 százalékát gyűjtötte össze, míg a Silvio Berlusconi nevével fémjelzett jobbközép szövetség a szavazatok 29,18 százalékát szerezte meg.

A különbség mindössze 0,37 százalékos, de a választási törvény szerint az a koalíció vagy párt, amely a legtöbb szavazatot szerzi az alsóházi választáson, automatikusan többséghez jut és 340 helyet kap a 630 fős képviselőházban. Berlusconi pártja viszont bejelentette: a szavazatok újraszámlálását fogja kérni.

Belügyminisztériumi adatok szerint a szenátusi választáson 0,92 százalékos volt a két nagy tömörülés közötti különbség. A balközép koalíció 31,63, a jobbközép szövetség 30,71 százaléknyi szavazatot kapott. A szenátusi mandátumokat a tartományokban elért eredmények szerint osztják szét a pártok között. A La Repubblica című baloldali napilap összesítése szerint a jobboldalnak várhatóan 114 szenátora lesz, míg a baloldalnak eggyel kevesebb. A Corierre della Sera viszont 121 szenátusi helyet jósol a baloldalnak, míg a jobboldalnak 117-et. Az olasz sajtó korábban azt írta, hogy fennáll a kormányozhatatlanság veszélye, ha a képviselőházban nyerő balközép a szenátusban nem tud többséget, vagyis 158 mandátumot szerezni.

Pártokra lebontva a Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom (M5S) gyűjtötte össze a legtöbb szavazatot. A képviselőházi választáson egyedül a voksok 25,6 százalékát szerezte meg, megelőzte  a Pierluigi Bersani vezette Demokrata Pártot és Silvio Berlusconi Szabadság Népét is. A Mario Monti vezette centrum viszont csak a voksok 10,56 százalékát gyűjtötte össze, így a szakértői kormány volt vezetőjének semmi esélye arra, hogy visszaüljön a miniszterelnöki székbe.

Grillo "fantasztikus kalandnak" nevezte az M5S civil mozgalom eredményét. A tömörülés három év alatt nőtte ki magát párttá. "Ez csak a főpróba volt, legközelebb mi szerzünk többséget!" - mondta Grillo. Óriási bűnnek nevezte, hogy az olasz politika megengedte Berlusconi visszatérését. Elemzők "hihetetlennek" tartják a Berlusconi vezette jobbközép sikerét is, azt, hogy alig két hónapos kampány alatt képes volt minimálisra lefaragni a balközép koalícióval szembeni hátrányát, amely több mint tíz százalékos volt decemberben.