Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Fehércápa ölt meg egy férfit Új-Zélandnál

2013.02.27. 08:15

Cápatámadás áldozata lett egy férfi Új-Zéland partjainál szerdán. Az úszó férfira az Auckland városától egy órányi autóútra fekvő, közkedvelt Muriwai Beach-nél csapott le az állat. A mentőalakulatok már csak a férfi maradványait tudták felhozni a vízből. A ragadozót később egy rendőrnő kilőtte egy helikopterről.

A nagy fehércápa a legnagyobb, ragadozó életmódot folytató hal, és őt tekintik az emberre nézve legveszélyesebb cápafajnak is. Testmérete változó, a leggyakrabban 3-4 méter hosszúságú példányokkal találkozni, de akad köztük 6-7 méteres is. Testtömege elérheti a 2500 kilogrammot. A faj nőstényei nagyobbra nőnek a hímeknél.

Ugyan 60 különböző cápafaj található meg Új-Zéland térségében, nagyon ritkák a cápatámadások a csendes-óceáni ország part menti vizeiben. A feljegyzések kezdete, 1837 óta összesen 14 cápatámadást regisztráltak itt, az utolsót 2009-ben, amikor egy kajakost tépett szét egy nagy fehércápa.

Tavaly világszerte 11 halálos cápatámadást jelentettek, hármat-hármat Ausztráliából és Dél-Afrikából. Ez a szám háromszorosa a 2001-ben regisztrált halálos cápatámadások számának.