Bonifác
10 °C
17 °C

Nem kell összeesküvést látni XVI. Benedek lemondása mögött

2013.02.28. 06:28

Csütörtök este, pontban nyolc órakor mond le XVI. Benedek, aki pápasága utolsó napján a bíborosoktól búcsúzik el, majd helikopterrel elhagyja a Vatikánt és Castel Gandolfóba vonul vissza. Délelőtt az eddig Rómába érkezett bíborosok búcsúznak a 265. egyházfőtől. Közöttük lesz Erdő Péter esztergom-budapesti érsek.

Öt órakor XVI. Benedek a pápai állam helikopter-leszállójáról hagyja el a Vatikánt, itt Angelo Sodano, a bíborosi kollégium vezetője, volt szentszéki államtitkár búcsúzik el tőle. Castel Gandolfóba érkezve a pápát Giuseppe Bertello, Vatikánváros kormányzóságának elnöke és Giuseppe Sciacca, a kormányzóság titkára, valamint a helyi plébános és a polgármester fogadja.

XVI. Benedek a palota belső udvarára nyíló ablakából köszönti a város lakosait, mintegy tízezer embert várnak. Ez lesz a pápa utolsó találkozása a hívőkkel, az utolsó alkalom, hogy pápaként beszél és a fehér pápai reverendában jelenik meg.Lemondásával az apostoli szék megüresedik az új egyházfő megválasztásáig.

Tényleg azért mondott le

A leghatározottabban visszautasította a pápa lemondásával kapcsolatos sajtótalálgatásokat Robert Zollitsch érsek, a német katolikusok vezetője. Szerinte a Vatikánban mindig voltak összeesküvési teóriák, ezekhez szinte hozzá kell szokni. Valójában azonban XVI. Benedek fizikai ereje fogyott el, jelentette ki Zollitsch, aki szerint ez volt a tényleges oka az előre bejelentett lemondásnak.

Az olasz és a nemzetközi sajtóban az elmúlt napokban több cikk is megjelent arról, hogy a pápa távozását a bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatása, a Vatileaks-botrány indokolta. A La Repubblica című olasz napilap arról írt, hogy a pápát a dosszié botrányos tartalma kényszerítette lemondásra. Az újság a dokumentumokra hivatkozva azt állította, hogy a Vatikánt egy „meleglobbi" uralja, egyes bíborosok ugyanakkor szexuális orientációjuk miatt zsarolhatóvá váltak.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő már rögtön rágalmazásnak nevezte a szóban forgó sajtóállításokat, és azokat most határozottan cáfolta a német katolikusok vezetője is. A Phoenix televíziónak nyilatkozva Zollitsch úgy fogalmazott, hogy XVI. Benedek utódául olyan pápát kell választani, aki az egyházat a jövőbe vezeti.