Dömötör
10 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Orbán: Mo. a libanoni stabilitás szószólója

2013.02.28. 14:55

A magyar külpolitikának fontos eleme a nyitás az arab világ felé, amiben az üzletileg nyitott Libanont kulcsországnak tekinti Magyarország – mondta Orbán Viktor csütörtökön Bejrútban, miután a hivatalos látogatásán Nadzsíb Mikáti libanoni kormányfővel beszélt.

Stabil Libanon = stabil régió

Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón azt mondta: Magyarország a libanoni stabilitás szószólója az Európai Unióban, ugyanis „stabil Libanon nélkül nincs stabil régió”. Jelezte, Magyarország javasolja, hogy az uniós külügyminiszterek áprilisi találkozóján vitassák meg a libanoni stabilitás kérdését.

Mint mondta, a közel-keleti ország politikai rendszere rendkívül értékes, magas a kultúrája, barátságos emberek lakják, és üzletileg nyitott, így az itteni üzletemberek partnerségben és együttműködésben gondolkodnak, nem pedig dominanciában. A jövőben erősödik a két ország közötti kereskedelmi kapcsolat – mondta Orbán, utalva a tájékoztató előtt aláírt gazdasági megállapodásra.

100 állami ösztöndíj

Orbán Viktor beszámolt továbbá arról, hogy a magyar kabinet száz állami ösztöndíjat ajánlott fel libanoni diákoknak. Nadzsíb Mikáti libanoni kormányfő elmondta, a két ország közötti együttműködés fejlesztéséről tartott tárgyaláson szóba került a közel-keleti helyzet is, így a többi között az, hogy a közelmúltban nagyon sok szír állampolgár menekült Libanonba. A szomszédos Szíriában minél előbb el kell érni a politikai békét – mondta.

Arabul tanulhatnak a magyarok

Arra az újságírói kérdésre, hogy Magyarország tud-e segíteni a Libanonba menekült szírek ügyében, Orbán Viktor azt válaszolta, ez a nehezebb kérdések közé tartozik, amit a nap hátralévő részében tárgyalnak meg, de reméli, Magyarország tud segíteni. A libanoni miniszterelnök – aki néhány hónappal ezelőtt járt Budapesten – szintén kitért az oktatás kérdésére, jelezve, országa kész arra, hogy magyar diákokat fogadjon, akik így arab nyelvet tanulhatnak majd libanoni egyetemeken.

A 40 fős delegáció

A megbeszélés előtt a két ország képviselői aláírtak egy gazdasági és műszaki együttműködési megállapodástervezetet, valamint egy oktatási és tudományos munkatervet a 2013-2015 közötti időszakra. Az Orbán Viktor vezette magyar kormányzati-üzleti delegáció (többek között Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára és 36 magyar üzletember) szerda este érkezett a közel-keleti országba.

A keresztény Európa előtt álló kihívások

A csütörtöki programon Orbán Viktort – a libanoni kormányfő előtt – fogadta Michel Szulejman köztársasági elnök és Nabih Berri parlamenti elnök. Az üzleti küldöttség, ami főként a vegyipar, az élelmiszeripar és a gépgyártás területén tevékenykedik, a nap folyamán egy üzleti fórumon vesz részt az Arab Kamarai Szövetség bejrúti székhelyén. A tanácskozás végén a két ország miniszterelnöke mond zárszót, majd Orbán Viktor látogatása befejezéseként ellátogat a kasliki Szent Lélek Katolikus Egyetemre, ahol előadást tart A keresztény Európa előtt álló kihívások címmel.

15%
3499 Ft
2975 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft