Elnökválasztást rendeznek júliusban Maliban

2013.03.02. 08:57

Az ideiglenes kormány szándéka szerint júliusban új elnököt választanak Maliban. Django Sissoko miniszterelnök szóvivője helyi idő szerint péntek este egy interjúban úgy fogalmazott, hogy a július hónapot az elnökválasztás megrendezésére irányozták elő. Ezen belül azonban konkrét időpontot nem közölt. Kijelentette ugyanakkor, hogy a kormány mindent megtesz a választás tervbe vett idejének a betartására.

A szóvivő a legsürgősebb feladatok között említette a biztonság megszilárdítását, az államigazgatás helyreállítását az iszlamisták uralma alól felszabadított északi területeken, valamint az otthonaikból elüldözöttek, továbbá a menekültek megsegítését. A tavaly márciusi katonai puccsot követően iszlamista erők a tuareg lázadók segítségével elfoglalták az ország északi részét. Később a tuareg lázadókat elűzték és az északi régióban az iszlám jogrendet, a saríát léptették életbe.

Ezt követően az iszlamisták megkezdték előrenyomulásukat az ország középső része felé, ezt azonban a január 11-én megindított francia katonai intervenció megfékezte. Azóta több afrikai ország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is támogatást ígért az iszlamisták leverésére. A nyugat-afrikai ország élén tavaly április óta ideiglenes elnök áll, Dionconde Trauré személyében.