Obama kiáll a venezuelaiak mellett

2013.03.06. 15:54

Ahogy korábban megírtuk, helyi idő szerint délután fél ötkor a caracasi katonai kórházban meghalt Hugo Chávez venezuelai elnök – jelentette be kedd délután Nicolas Maduro, az ország alelnöke.

Elias Jaua külügyminiszter éjszaka bejelentette, hogy Chávezt pénteken temetik el, az elnök emlékére pedig egyhetes nemzeti gyászt rendelnek el. Hasonlóan egyhetes gyászt rendeltek el Bolíviában, és háromnapos gyászidőszakot Argentínában, valamint Kubában. Harminc napon belül új választást tartanak Venezuelában, addig Maduro alelnök veszi át a hatalmat.

A venezuelai elnök halálhírére a világ több vezető politikusa is közleményben reagált. Washingtonban, amelynek Venezuelához fűződő viszonya feszültté vált Chávez hatalma idején, Barack Obama elnök támogatásáról biztosította Venezuela népét, és megerősítette, hogy az Egyesült Államok „érdekelt abban, hogy konstruktív viszonyt alakítson ki a venezuelai kormánnyal”. „Miközben Venezuela történetében új fejezet nyílik, az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett marad az olyan politikák (kormányok) iránt, amelyek kiállnak a demokratikus elvek és a jog uralma mellett, és tiszteletben tartják az emberi jogokat” – hangsúlyozta Obama.

Az Egyesült Államok néhány szövetségese dicsérte az elhunyt venezuelai elnök politikáját, míg mások, mint Francois Hollande francia államfő, hozzátették, hogy politikai nézeteit „nem mindenki osztotta”. Hollande, aki az államfői posztért folytatott tavalyi kampányát a társadalmi és gazdasági igazságosság jelszavára építette, nyilatkozatában méltatta Chávez „tagadhatatlan elszántságát, hogy az igazságért és a fejlődésért harcoljon”.

Nagy lehetőség

Guido Westerwelle német külügyminiszter azt hangoztatta, hogy Chávez halála „súlyos csapás”, de azt is mondta, hogy Venezuela „új korszakba lép”. Venezuela nagy lehetőség előtt áll, s a helyes út ennek megvalósításához a demokrácián és a szabadságon át vezet – tette hozzá.

Rafael Correa ecuadori elnök, Chávez egyik legközelebbi szövetségese azt jósolta, hogy a venezuelai elnök öröksége fennmarad. „Elvesztettünk egy forradalmárt, több millióan merítettünk belőle ihletet” – hangoztatta. Christina Fernández argentin elnök háromnapos országos gyászt hirdetett ki. Fernández és José Mujica, a szomszédos Uruguay elnöke egyaránt arra készül, hogy Chávez temetésére Venezuelába utazik.

Maradandó hatás

Nicaraguában, amely nagy haszonélvezője volt az olcsó venezuelai olajnak, Rosario Murillo, Daniel Ortega elnök felesége és szóvivője azt nyilatkozta, hogy Chávez „egyike azoknak a halottaknak, akik sohasem halnak meg”. „Mi mind Chávezek vagyunk” – tette hozzá a televízióban elhangzott méltatásában.

Jimmy Carter volt amerikai elnök szintén megemlékezett Chávezről, kijelentve, hogy személye „emlékezetes marad a latin-amerikai kormányok önállóságának és függetlenségének megteremtésére irányuló bátor törekvéséről”. „Egy olyan embert ismerhettünk meg benne, aki országa mély átalakítását hirdette meg, mindenekelőtt azoknak a szolgálatában, akik mellőzöttnek és a társadalom peremére szorítottnak érezték magukat” – írta Carter. Bár nem értettek egyet a venezuelai kormány által alkalmazott módszerek mindegyikével, sohasem kételkedtek Hugo Cháveznek abban az elkötelezettségében, hogy jobbá akarja tenni honfitársai millióinak az életét – tette hozzá.

William Hague brit külügyminiszter részvéttáviratot küldött Venezuelának és Chávez családjának, kiemelve, hogy Chávez 14 évi elnöksége alatt „maradandó hatást gyakorolt országára és szélesebb körben is”.

Stephen Harper kanadai elnök szintén együttérzéséről biztosította Venezuela népét, de hozzátette, azt reméli, hogy Chávez halála elhozza egy jobb jövő reményét. „Ezen a kulcsfontosságú fordulóponton, azt remélem, hogy Venezuela népe most jobb, fényesebb jövőt építhet magának a szabadság, a demokrácia, a joguralom elvei és az emberi jogok tisztelete alapján” – áll Harper nyilatkozatában.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport