Vírusfertőzés egy amerikai luxushajón

2013.03.08. 23:48 Módosítva: 2013.03.08. 23:51

Hányás és hasmenés okozott kellemetlenséget közel száz utasnak a Royal Caribbean Vision of the Seas óceánjárón, így a hajó visszatért Port Evergladesbe.

„A Vision of the Seas legutóbbi kihajózásán erősen megugrott a gyomor- és bélpanaszokkal küszködő utasok száma” – közölte a Royal Caribbean International szóvivője. A sétahajón tartózkodó 1991 utasból 105 és a 772 dolgozóból 3 betegedett le a közlemény szerint.

„A Royal Caribbean Internationalnél mind az utasoknak, mind a személyzetnek magas szintű egészségügyi standardoknak kell megfelelniük” – nyilatkozták a cég képviselői. Az mondták, az út során is alapos takarítást végeznek a fedélzeten, hogy megakadályozzák a betegségek terjedését.

A cég közlése szerint a további megbetegedések elkerülése érdekében fertőtlenítést végeztek a fedélzeten és a hajóterminálon is az óceánjáró kikötése után.

A hajótársaság szóvivői hozzátették: „felszálláskor minden vendég kapott egy levelet, amiben megkérdezték őket, hogy észleltek-e gyomorpanaszokat az elmúlt három napban”. Az egészségügyi szakértők szerint évente világszerte 300 millió ember fertőződik meg norovírussal.

Nemrég egy másik luxushajón is súlyos fertőzés tört ki, de annak utasai rosszabbul jártak. Azt a hajót nem engedték kikötni, egy az utasok egy hónapig vesztegeltek a hajón, egy idő után már saját hányásuk, ürülékük mocskában és szagában.