Merényletet követtek el Kim Dzsongun ellen?

2013.03.15. 23:59

Sikertelen merényletet követtek el az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun ellen, írta meg a dél-koreai sajtó titkosszolgálati forrásokra hivatkozva. Elsőként az ország egyik legnagyobb napilapja, a JoongAng Ilbo angol nyelvű kiadása írt a merényletről, amit hamar átvett az ország összes többi lapja, de hivatalosan eddig minden érintett tagadta, hogy a hírnek bármi valóságtartalma lenne. Tavaly februárban egyébként már végigsöpört a médián egy hasonló, hamisnak bizonyult hír, ami, mint utóbb kiderült, a Twitterhez hasonló kínai mikroblogról, a Sina Weibóról indult ki. A mostani hírnek ennél több hitelt ad a lap neve, ahol először megjelent, amit megbízható forrásnak szokás tartani Dél-Koreában.

Az állítólagos támadásról kevés konkrétumot lehet tudni azon felül, hogy nem koronázta siker, és Kim Dzsongun sértetlenül megúszta a támadást. A koreai lapok szerint a merényletet Kim Yong Chol négycsillagos tábornokhoz, az észak-koreai hírszerzés egykori vezetőjéhez közeli körök szervezték (a tábornokot Kim Dzsongun váltotta le és fokoztatta le tavaly). A lapok tudni vélik, hogy a merénylet Phenjan belvárosában történt fényes nappal, és komoly lövöldözés alakult ki a támadók és a diktátor testőrsége között. A merényletben részt vevőket, illetve mindenkit, akivel kapcsolatban csak a gyanú árnyéka felmerült, hogy tudott a tervről, kivégezték.

Kim Dzsongun a hatalomra kerülése óta konfliktusban áll az észak-koreai hadsereg egyes, régóta magas poszton levő, és nagy hatalommal, lojális követőkkel bíró tábornokaival. Tavaly olyan hírek is napvilágot láttak, hogy egy lázadó főtiszt puccsot kísérelt meg, és hozzá hűséges katonáival elindult Phenjan felé, de az eléjük küldött csapatok gyors tűzharcban mindegyiküket megölték.