Lemondott a szíriai ellenzék vezetője

2013.03.24. 14:39

Lemondott tisztségéről Ahmed Moáz el-Hatíb, a fő szíriai ellenzéki szervezet, a Szíriai Ellenzéki Koalíció (SZNK) vezetője, amely testületet több tucat ország és nemzetközi szervezet a szíriai nép törvényes képviselőjének ismer el.

„Bejelentettem lemondásomat, hogy szabadon munkálkodhassak, amit egy hivatalos szervezeten belül nem tehetek” – hangoztatta Hatíb a Facebook-oldalára feltett közleményben. A politikus azután távozott meglepetésszerűen, hogy az ellenzék Gasszán Hitto személyében kedden miniszterelnököt választott a lázadók kezén lévő területek igazgatására.

Az ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) vasárnap azt közölte az AFP hírügynökséggel, hogy nem ismeri el Hittót miniszterelnöknek, akit viharos viták után kedd hajnalban választottak meg az SZNK isztambuli tanácskozásán.

„Hitto iránti minden tiszteletünk ellenére az SZSZH nem ismerheti el őt miniszterelnöknek, mert nevét nem fogadta el konszenzussal a koalíció minden résztvevője. Felszólítjuk a koalíció tagjait, hogy javítsák ki hibáikat.” – mondta el Luaj Mukdad, az SZSZH politikai és médiakoordinátora.

Előző nap Szelím Idrísz tábornok, az SZSZH vezetője egy YouTube-közleményében a konszenzustól tette függővé a kormányfő támogatását és a vele való együttműködést. 
A Muzulmán Testvériség támogatását élvező, 49 éves Hittót keddre virradóra 14 órás tárgyalást követően választották ideiglenes kormányfővé. A leadott 48 szavazatból - mintegy húszan nem adták le voksukat - 35-öt kapott.

Hamad bin Dzsászim bin Dzsábir asz-Száni sejk, katari kormányfő vasárnap délután bejelentette: miután az Arab Liga felfüggesztette Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének tagságát, és elismerte az SZNK-t a szíriai nép törvényes képviselőjének, átadja a rezsim helyét az ellenzéki koalíciónak, s az utóbbi vezetői jelen lehetnek a liga kedden kezdődő kétnapos dohai csúcsértekezletén. A sejk üdvözölte Hitto megválasztását.