A közép-afrikai államfő Kamerunba menekült

2013.03.25. 07:14

Kamerunba menekült a Közép-afrikai Köztársaság elnöke, miután a Séléka szövetség lázadói elfoglalták az elnöki palotát – közölték a Hszinhua hírügynökséggel a kameruni védelmi minisztériumban.

A tárca egyik illetékese elmondta, hogy Francois Bozizé közép-afrikai elnököt és két fiát, illetve segédtisztét szállító helikopter vasárnap este szállt le a kelet-kameruni Batouri város repülőterén. A lázadók szombaton este foglalták el a közép-afrikai fővárost, és bevették az elnöki palotát is, Bozizé pedig fél órával előtte távozott onnan. Azóta senki se tudta, hogy hol van. Olyan hírek kaptak lábra, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaságba menekült.

Michel Djotodia, a Séléka vezetője az RFI francia rádiónak nyilatkozva közölte vasárnap, hogy kikiáltotta magát a Közép-afrikai Köztársaság elnökének, egyébként betartja a január 11-i libreville-i megállapodást, amelyet Bozizé hívei, a politikai ellenzék és a lázadók kötöttek (a megállapodás értelmében 200 dél-afrikai katonát vezényeltek Közép-Afrikába a kormány támogatására). Jelezte azt is: nem váltja le a Nicolas Tiangaye vezette nemzeti egységkormányt, sőt, azt is lehetségesnek mondta, hogy a Bozizé tábora által delegált miniszterek is a helyükön maradnak. Kijelentette, hogy „nem lesz boszorkányüldözés, minden közép-afrikai javát akarják szolgálni”.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár elítélte az „alkotmányellenes hatalomátvételt” Banguiban, és a törvényes rend helyreállítására szólított. Ugyanezt követelte a lázadóktól Washington is.