Feketén épített nyaralót, lemondott

2013.03.25. 14:06

Mindössze öt nappal az új szlovén kormány hivatalba lépése után, hétfőn már be is nyújtotta lemondását Alenka Bratusek miniszterelnöknek egy engedély nélküli építkezés miatt Igor Maher infrastrukturális és területtervezési miniszter.

Pártja, a jobboldali liberális Polgári Lista honlapján közzétett lemondólevelében Maher azt írta, hogy bár meggyőződése szerint semmi rosszat nem követett el, és „hisz a legmagasabb erkölcsi normákban”, tisztségét a személyét érintő kétségek miatt nem töltheti be. Ezenkívül – hangsúlyozta – az új kormányt nem akarja megterhelni az üggyel.

A szlovén média már a kormány eskütételének napján, múlt szerdán arról adott hírt, hogy Maher engedély nélkül épített nyaralót a Pirani-öböl partján fekvő telkén. A miniszter azzal védekezett, hogy az épület már állt, amikor a földet 11 évvel ezelőtt megvásárolta, és még az előző tulajdonos kérte az építkezés utólagos törvényesítését. Ám a médiában ezután olyan légifotók jelentek meg, amelyek bizonysága szerint az épület 11 éve még nem volt ott. Maher ezután azt állította, hogy félreértés történt, ő egy másik épületre gondolt. Azt a földdarabot, amelyen a kifogásolt nyaraló – szerinte pince – áll, később vásárolta, és ahhoz nem volt szüksége építési engedélyre.

A miniszter engedély nélküli építkezési ügye Alenka Bratusek balközép kormánykoalíciójának első hitelességi próbája. Az előző miniszterelnököt, Janez Jansát korrupciós vádak miatt bizalmatlansági indítvánnyal váltották le. Utóda arra tett ígéretet, hogy mindent megtesz a demokráciába vetett bizalom és a jogrend helyreállítására.