Észak-Korea lerohanására gyúrnak az amerikaiak

2013.03.28. 13:22

Kilencvenezer katonát felvonultató, 56 napos hadgyakorlatot tartott az amerikai hadsereg annak modellezésére, hogy milyen lépések válnának szükségessé, ha összeomlana Kim Dzsongun rezsimje Észak-Koreában, és ezzel az ország nukleáris fegyverei hadurak kezére kerülnének – írja a defensenews.com.

Az „egyesített kutatás” fedőnevű hadgyakorlat egy nukleáris fegyverekkel felszerelt, xenofób bűnöző klán ellen irányult, amely egy zárt társadalom felett gyakorolt hatalmat egy képzeletbeli, Észak-Brownland névre keresztelt országban. A család a vereséggel együtt az általa birtokolt nukleáris fegyvereket is elveszítette. Ugyan a hadsereg vezetői nem fedték fel, milyen modellre alapozták a hadijátékot, minden jel – beleértve a gyakorlat során felhasznált térképeket is – Észak-Koreára utal.

A harci játék során az amerikai csapatok egy szomszédos baráti országban (Dél-Korea) állomásoztak, majd elindultak az északi határ felé, ahol számos problémával szembesültek: a nukleáris létesítmények jelentős részben lakott területeken helyezkedtek el, ezért a hadicselekményekkel párhuzamosan humanitárius mentőakciókat is végre kellett hajtaniuk. A két célt úgy kombinálták, hogy a segélycsomagokat a sűrűn lakott területektől egy bizonyos távolságra dobták le, rábírva ezzel a lakosságot, hogy hagyják el a célobjektumok közvetlen környezetét.

A gyakorlat során felmerülő problémákat később egy a washingtoni Fort McNairben katonai vezetőknek tartott szemináriumon vesézték ki március 19-én. Az eseményen Ray Odierno, az amerikai hadsereg vezérkari főnöke és helyettese, John Campbell tábornok is részt vett.  A játék során az egyik fő problémának az bizonyult, hogy a technikai felderítő eszközök nem tudták pótolni az emberi erőforrások hiányát, ugyanis a célországban már évek óta nem dolgoztak amerikai kémek.

Ugyancsak gond volt a szövetséges ország csapatainak rátermettségével, különösen a bevetési módszerek merevsége miatt. A titkos ülésen részt vevő katonák szerint az is problémát okozhat, hogy az amerikai hadsereg eltunyult az elmúlt évtizedben: Észak-Brownlandben (-Koreában?) jóval ridegebb, ellenséges környezetre kell számítaniuk, mint Afganisztánban és Irakban, ami új módszerek kidolgozását igényli, különös tekintettel a csapatok gyors mozgatására nézve.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét