Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A külügy kiakadt a Tóásó ügyön

2013.04.02. 21:59

A Külügyminisztérium ismételten szorgalmazza Tóásó Előd mielőbbi szabadlábra helyezését. A tárca keddi közleményében hangsúlyozta, hogy a magyar kormány sürgeti, hogy a bolíviai hatóságok mielőbb nemzetközi elismertségnek örvendő szakértők bevonásával vizsgálják ki Marcelo Soza, a bolíviai kormányt Tóásó Előd ügyében képviselő ügyész lemondásának tisztázatlan körülményeit.

Kiemelték, a tárca folyamatosan figyelemmel kíséri a Bolíviában jogtalanul fogvatartott Tóásó Előd ügyének alakulását, "a per tárgyalásának újabb és újabb elhalasztását és a tárgyalások helyszíneinek váltogatását".

Különös aggodalommal és nyugtalansággal töltik el a magyar hatóságokat Marcelo Soza ügyész lemondásának tisztázatlan körülményei azt követően, hogy a személyét kompromittáló felvételek kerültek nyilvánosságra - fogalmaztak. Hangsúlyozták, a magyar kormány azt szorgalmazza, hogy - a brazil és spanyol bűnügyi szakértői vélemény elutasítása után - a bolíviai hatóságok mielőbb nemzetközileg elismert szakértők segítségével vizsgálják ki az ügyet, mert a hangfelvétel tartalma szerint a nyomozást vezető bolíviai szervek fegyverek odahelyezésével manipulálták a 2009-es szállodai letartóztatás helyszínét.

2009. április 16-án Santa Cruzban kommandósok rajtaütöttek egy feltételezett terrorista sejten, az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a magyar-román állampolgár Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadic Astorgát.

A külügyi kommüniké szerint a magyar kormány ismételten felhívja a bolíviai kormányt, hogy az ENSZ jogtalan fogva tartást vizsgáló munkacsoportjának ajánlása alapján és a saját büntetőeljárási rendelkezéseinek megfelelően mielőbb biztosítsa Tóásó Előd szabadlábon való védekezésének lehetőségét, valamint a tisztességes, pártatlan és gyors büntetőeljárás lefolytatását - olvasható a közleményben.

Több mint két hét után kedden ismét megjelent a nyilvánosság előtt La Pazban az úgynevezett terrorista ügy vezető ügyésze - aki márciusban lemondott -, hogy az ügyészségnek számot adjon egy a perrel kapcsolatban kínos részleteket feltáró telefonbeszélgetésről, amelyen állítólag az ő hangja hallható. Mint kijelentette, a felvételt manipulálták, ő maga pedig politikai összeesküvés áldozata.

A titkos hangfelvételt egy ellenzéki szenátor tette közzé, és többi között kiderül belőle, hogy a "terrorista ügy" - amelynek 39 vádlottja között van a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd - bizonyos periratai eltűntek, de Soza már nem léphetett vissza attól, hogy részt vegyen a perben, mert nagy botrány kerekedett volna, ha mindez kiderül. Soza szájából a bizalmasával folytatott beszélgetés során elhangzott az is: a kormányzati (belügy) minisztérium egyik tisztségviselője maga mondta, hogy ha a "terrorista összeesküvésről" szóló bírósági ügy összeomlik, "Evo (Morales bolíviai elnök) is bukik".