Jenő
-2 °C
6 °C

A szíriai elnök amnesztiát ígér az emberrablóknak

2013.04.02. 20:30
Amnesztiát ígért Bassár el-Aszad szíriai elnök kedden azoknak az emberrablóknak, akik tizenöt napon belül elengedik túszaikat, ugyanakkor súlyos büntetéssel fenyegette meg azokat, akik nem élnek ezzel a lehetőséggel.

Az erről szóló közleményt a SANA hivatalos hírügynökség hozta nyilvánosságra. Az elnöki felszólítás értelmében drákói szigorral fognak lesújtani azokra, akik politikai, vallási vagy pénzszerzési okból, váltságdíj reményében fosztottak meg bárkit is szabadságától, az ilyen bűncselekmény elkövetőire életfogytig tartó kényszermunka vár. Aki pedig bármelyik elrabolt személyt kivégezte, bántalmazta, megerőszakolta, vagy bármi olyat tett, ami foglyának halálát okozta, azt a hatóságok halálbüntetéssel sújtják - áll a közleményben.

Mentesülnek azonban a büntetés alól azok, akik tizenöt napon belül szabadon engedik vagy átadják az illetékes hatóságoknak a fogságukban tartott személyeket - olvasható az elnöki közleményben.

Az AFP szíriai megfigyelőkre hivatkozva megállapítja: az utóbbi időkben a pénz valóban az emberrablások egyik legfontosabb hajtóereje volt. Ugyanakkor egyre gyakoribbak a vallási gyűlöletből eredő emberrablások abban az országban, amelyben a lázadók és a lakosság többsége szunnita, Bassár el-Aszad és családja viszont az alavita kisebbséghez tartozik.

Eközben kedden sem hallgattak a fegyverek Szíriában. A kormányerők légiereje és tüzérsége támadta a főváros, Damaszkusz külterületeit, az északi Aleppóban pedig a felkelők indítottak átfogó hadműveletet a város központi börtönében raboskodó politikai foglyok százainak a kiszabadítására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?