Friderika
13 °C
29 °C

Az iskolai személyzetet fegyverezné fel az amerikai fegyverlobbi

2013.04.02. 22:25

Az iskolák felnőtt személyzetének felfegyverzését és lőgyakorlatokon való kiképzését javasolta kedden egy, az oktatási intézmények biztonságának erősítését, annak módozatait vizsgáló bizottság, amelyet a legbefolyásosabb amerikai fegyverlobbista szervezet, a Nemzeti Lőfegyverszövetség (NRA) hozott létre.

Asa Hutchinson volt republikánus képviselő, az Iskolai Biztonsági Pajzs elnevezésű projektet kidolgozó bizottság elnöke kijelentette, hogy az iskolai személyzet felfegyverzése megakadályozhatja a decemberi newtowni iskolai tömeggyilkossághoz hasonló eseteket, és lerövidíti a támadásokra való reagálás idejét.

Hutchinson szerint a felfegyverzendő iskolai személyzet esetében átfogó "leinformálást" kell végezni. A bizottsági elnök 40-60 órás kiképzési programot javasolt az érintettek számára.

A testület nyolc pontban foglalta össze javaslatait. Ezek között szerepel a fegyveres biztonsági őrök alkalmazása, a látogatókra vonatkozó szabályok szigorú betartása, az ajtók megerősítése és egy olyan internetes oldal létrehozása, amelyen a tanintézmények vezetői össze tudják hasonlítani a saját iskolájuk biztonsági felkészültségét másokéval.

Az Obama-kormányzat, amely a newtowni vérengzés nyomán kampányt indított a fegyvertartás megszigorítására, elvben nem zárta ki az iskolák fegyveres őrizetét. Joe Biden alelnök ugyanakkor a múlt héten leszögezte, hogy ez az elképzelés nem tartozik a prioritások közé.

Biden szerint az amerikai tanárok felfegyverzése és az iskolák "fegyveres táborokká" alakítása az utolsó azon intézkedések közül, amelyek meghozását a kormány mérlegeli. Azt viszont nem ellenezte az alelnök, hogy az iskolák fegyveres őröket alkalmazzanak.