Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Az iskolai személyzetet fegyverezné fel az amerikai fegyverlobbi

2013.04.02. 22:25

Az iskolák felnőtt személyzetének felfegyverzését és lőgyakorlatokon való kiképzését javasolta kedden egy, az oktatási intézmények biztonságának erősítését, annak módozatait vizsgáló bizottság, amelyet a legbefolyásosabb amerikai fegyverlobbista szervezet, a Nemzeti Lőfegyverszövetség (NRA) hozott létre.

Asa Hutchinson volt republikánus képviselő, az Iskolai Biztonsági Pajzs elnevezésű projektet kidolgozó bizottság elnöke kijelentette, hogy az iskolai személyzet felfegyverzése megakadályozhatja a decemberi newtowni iskolai tömeggyilkossághoz hasonló eseteket, és lerövidíti a támadásokra való reagálás idejét.

Hutchinson szerint a felfegyverzendő iskolai személyzet esetében átfogó "leinformálást" kell végezni. A bizottsági elnök 40-60 órás kiképzési programot javasolt az érintettek számára.

A testület nyolc pontban foglalta össze javaslatait. Ezek között szerepel a fegyveres biztonsági őrök alkalmazása, a látogatókra vonatkozó szabályok szigorú betartása, az ajtók megerősítése és egy olyan internetes oldal létrehozása, amelyen a tanintézmények vezetői össze tudják hasonlítani a saját iskolájuk biztonsági felkészültségét másokéval.

Az Obama-kormányzat, amely a newtowni vérengzés nyomán kampányt indított a fegyvertartás megszigorítására, elvben nem zárta ki az iskolák fegyveres őrizetét. Joe Biden alelnök ugyanakkor a múlt héten leszögezte, hogy ez az elképzelés nem tartozik a prioritások közé.

Biden szerint az amerikai tanárok felfegyverzése és az iskolák "fegyveres táborokká" alakítása az utolsó azon intézkedések közül, amelyek meghozását a kormány mérlegeli. Azt viszont nem ellenezte az alelnök, hogy az iskolák fegyveres őröket alkalmazzanak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?