Olivér
8 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Biciklire ülhetnek a Szaúd-arábiai nők

2013.04.02. 08:41

Engedélyezte Szaúd-Arábia szigorú vallási rendőrsége a nőknek, hogy  bizonyos feltételek mellett biciklire, vagy motorkerékpárra ülhessenek. Ilyen feltétel például, hogy a társaságukban kell hogy legyen a család egyik férfi tagja, illetve hogy a vallási előírásoknak megfelelően kell felöltözve lenniük.

A vallási rendőrség ugyanakkor kikötötte, hogy a nők nem használhatják közlekedési eszközként a biciklit, vagy motort, csak és kizárólag akkor vezethetik ezeket, ha ezt a családjukkal, szórakozásból teszik, parkokban és szabadidős helyeken. Szaúd-Arábiában az iszlám jog, a saría szigorú értelmezését követik. Ennek megfelelően a nők nem vezethetnek autót, és többek között nem utazhatnak külföldre férfi családtag kísérete nélkül.

Az utóbbi két évben az uralkodó, Abdallah király mérsékelt reformjainak köszönhetően  2015-től nők is részt vehetnek a helyhatósági választásokon, voksolhatnak és választhatók. A súra nevű tanácsadó testület, amelynek már nők is tagjai lehetnek, fontolóra vette, hogy eltörölje a nőkre vonatkozó vezetési tilalmat.