Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Aszad: A nemzetközi közösség háborúzik Szíriával

2013.04.06. 12:59

Cáfolta, hogy elmenekült volna hazájából Bassár el-Aszad szíriai elnök, aki egy török lapnak nyilatkozott pénteken. Ebben megerősítette, hogy nem bujkál, továbbra is a házában, nem pedig egy orosz hajón vagy Iránban él. „Szíriában tartózkodom, népem körében” – mondta. Hozzátette, hogy a haláláról, eltűnéséről szóló kósza híreket Szíria ellenségei terjesztik.

Az államfő a nyugati országokkal kapcsolatban azt fejtegette, hogy nincs joguk a szíriai demokrácia problémakörével foglalkozni, mert felelősek az országban és a térségben elkövetett gyilkosságokért. Úgy vélekedett, hogy a szíriai válság nem helyi jellegű, az nemzetközi hatású, mert a nemzetközi közösség háborút vív Szíriával. Ez a harc küzdelem a régió térképének átalakítására, egyben a nagyhatalmak egymás közötti csatája is – érvelt Aszad.

Az elnök azt hangoztatta, hogy rendszerének bukása dominóhatást váltana ki a Közel-Keleten, és destabilizáló hatással lenne a térségen túli világra is hosszú éveken, évtizedeken át. Szólt arról, hogy Törökország közvetlenül támogatja a „terroristákat” (lázadókat) Szíriában. „A török vezetés Szíriában vérrel mocskolta be a kezét” – állította az államfő. Kifejtette: „kizárólag a szíriai nép joga, hogy az elnököt megtartsa tisztségében vagy leváltsa onnan”. Számos külföldi ország ellenséges vele, de ezeknek az államoknak ahhoz nincs joguk, hogy követeljék távozását a hatalomból, erről csak a szíriai nép dönthet – mondta.

A továbbiakban arról beszélt, hogy több állam közvetlenül fegyverekkel látja el a lázadókat. Libanonban is vannak körök, amelyek támogatják a Szíriába érkezett „terroristákat”. Sokan akarják a rendszer bukását, de bárhogy igyekeztek, ez nem következett be. Kiemelte azonban, hogy Izrael, amely szíriai területeket foglalt el, továbbra is országa ellensége marad.

Damaszkusz ostroma folytatódik

Mindeközben ismét egy a szíriai főváros, Damaszkusz határában fekvő településen csapott össze a felkelőkkel a kormányhadsereg – közölte szombaton az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni székhelyű szervezet. A tájékoztatás szerint a nap folyamán al-Otajbah település környékére összpontosultak a harcok. Az OSDH arról is beszámolt, hogy a főváros délkeleti külvárosában, Dzsaramanában számos aknagránát csapódott be.

Az elmúlt hónapokban a fővárost övező gyűrűben naponta voltak harcok. A felkelők meg akarják vetni lábukat a Damaszkusz környéki településeken a főváros északkeleti és déli részén. Arra számítanak, hogy majd innen ostromra indulhatnak a város központja ellen.