Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Fukusima: sugárszennyezett víz szivárgott

2013.04.06. 08:15

120 köbméter sugárszennyezett víz szivároghatott a talajba a tavalyelőtti japán földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőmű hét föld alatti tartályainak egyikéből - közölte szombatra virradóra az erőművet üzemeltető vállalat (TEPCO).

Tájékoztatása szerint a szivárgó tartályban 13 ezer köbméter radioaktív víz maradt, amit már elkezdtek átszivattyúzni más tartályokba. Két hétig tart majd a 60 méter hosszú, 53 méter széles és 6 méter magas, három réteg vízzáró anyaggal ellátott tárolókapacitás kiürítése, amiben a reaktorok hűtéséhez szükséges vizet tartottak.

A kiszivárgott víz részben a tartály alatt gyülemlett fel, részben pedig a talajba folyt. A víztároló mintegy 800 méterre van a tengerparttól, de a TEPCO szerint nem valószínű, hogy a szennyezett folyadék az óceánba került.

A Fukusima 1. atomerőműben március közepén 29 órán át szünetelt az áramszolgáltatás egy patkány okozta rövidzárlat miatt. Az üzemzavar során leállt a 2011 márciusában balesetet szenvedett erőmű elhasznált fűtőelemeit tároló medencéinek hűtőrendszere. Habár a reaktorok hűtése nem szenvedett kárt, a TEPCO elismerte, hogy a két évvel ezelőtti baleset óta ez  
volt az egyik legsúlyosabb incidens a létesítményében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?