Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jávorszarvas vágtat a finn útlevélben

2013.04.08. 12:41

Egy régi iskolai játék elevenedik meg a tavaly bevezetett új finn útlevél lapjain: a lapokat végpörgetve egy mozgó figura, jelen esetben egy vágtató jávorszarvas jelenik meg a szemünk előtt.

Milyen állat vágtasson/repüljön a magyar útlevélben?

 • 2437
  Turul
 • 1746
  Puli
 • 1422
  Kerecsensólyom
 • 816
  Csodaszarvas
 • 779
  Fecskehasú mangalica
 • 377
  Szürkemarha
 • 126
  Gyimesi racka juh

A jávorszarvast az útlevél tervezői elsősorban biztonsági elemnek szánták. A hatóságok némileg meg is lepődtek azon, hogy a nyilvánosság sokáig nem fedezte fel magának, ugyanis az új szabvány szerint készült útlevelek már 2012 augusztusa óta forgalomban vannak. A nagy áttörést a fenti YouTube-videó megjelenése hozta, aminek köszönhetően a jávorszarvas mostanra a nemzetközi média reflektorfényébe került.

Félénk óriásrénszarvas

A jávorszarvas Finnország erdeinek egyik legelterjedtebb faja, az összesen körülbelül 80 ezer egyedet számláló populáció tagjai az egész országban megtalálhatóak. Mivel a hímeknek agancsa van, ezért sokan összekeverik őket a jóval kisebb termetű, az emberek közelségét megtűrő rénszarvasokkal. Rénszarvasok azonban csak Lappföldön élnek, testsúlyuk pedig meg sem közelíti a jávorszarvasok tekintélyes 700 kilóját.

Míg rénszarvassal a Finnországba látogató turisták többsége találkozhat útja során, a jávorszarvasok általában rejtőzködőek, kerülik az embereket, és többnyire az éjszakai, hajnali órákban aktívak.