Judit
2 °C
7 °C

Tíz euróért kiváltható a roma útlevél

2013.04.08. 21:39

Az önmagát roma királynak tekintő Florin Cioabát választották hétfőn a Nemzetközi Roma Szövetség elnökévé a szervezet Nagyszebenben tartott nyolcadik kongresszusán. Florin Cioaba a lengyelországi Stanislaw Stankiewiczet váltja a szövetség élén. A megválasztása utáni sajtótájékoztatón Florin Cioaba általa "roma útlevélnek" nevezett igazolványt ígért a Nemzetközi Roma Szövetség büntetlen előéletű tagjainak, írta az Agerpres hírügynökség.

A roma szövetség új elnöke azt mondta, ő maga már rendelkezik ilyen igazolvánnyal. Be is mutatta a Lettországban kinyomtatott zöld színű okmányt, amelyet tíz euróért lehet kiváltani. A "roma útlevél" viselője személyi adatait és származási országa nevét tartalmazza. "Ez egy olyan útlevél, amely a közösségen belül érvényes" -  magyarázta Florin Cioaba, aki szerint a roma közösséghez való tartozást, a közösség iránti elhivatottságot lehet kifejezni az okmánnyal.

Florin Cioaba arra számít, hogy Európa-szerte 15 ezer roma folyamodik az okmányért, amellyel segélyekhez juthatnak majd a szövetség Nápolyban és Párizsban megnyitandó irodáiban. Ezek a tervek szerint afféle roma konzulátus szerepét töltik majd be.

Florin Cioaba 50 milliósra becsülte a világ roma népességét, közülük szerint mintegy 13 millió élnek Európában. A Nemzetközi Roma Szövetségnek 400 ezer tagja van. A szövetség kongresszusa vasárnap kezdődött a dél-erdélyi Nagyszebenben. A rendezvényen felszólalt Elena Basescu néppárti európai parlamenti képviselő, a román államfő lánya is. A Nemzetközi Roma Szövetséget 1971-ben hozták létre, első kongresszusán döntötték el, hogy április 8-át a romák világnapjává nyilvánítják. A nagyszebeni kongresszuson Európa 35 országából, valamint Amerikából, Indiából és Ausztráliából vettek részt küldöttségek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?