Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Hangüzenetet küldött a halottnak hitt al-Kaida-vezér

2013.04.10. 15:54

Hónapokkal hivatalos halálhíre után hangüzenetben jelentkezett az al-Kaida második embere Jemenben.  Szaid as-Sahri az üzenet nagy részében a rijádi hatóságokat vádolja, amiért lehetővé teszik az amerikaiaknak, hogy szaúdi területről támadják a jemeni dzsihádistákat. Arra ugyanakkor nincs egyértelmű utalás, hogy a most közölt felvétel mikor készült. 

Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok januárban jelentette be, hogy Szaid as-Sahri súlyosan megsebesült az egyik amerikai dróntámadásban, kómába esett, majd meghalt. A szaúdi származású dzsihádistának már korábban is többször keltették halálhírét, de feltételezett likvidálása volt a célzott dróntámadások legjelentősebb eredménye az arab országban.

As-Sahri veterán dzsihádista, már Csecsenföldön és Afganisztánban is harcolt, 2001 végétől hat évet töltött fogságban a guantánamói támaszponton. Hazatérése után volt terroristáknak szóló rehabilitációs programon vett részt Szaúd-Arábiában, ahonnan egy év után szabadon távozhatott. Jemenben az al-Kaida helyi ágának második embereként kulcsszerepet játszik a szaúdi pénzforrások és utánpótlás megszervezésében.

A politikai káoszba süllyedt Jemen ma már az al-Kaida egyik legfontosabb tevékenységi területe. A terrorszervezet az ország jelentős részét ellenőrzi, jó kapcsolatokat épített ki több törzs vezetőjével is. Az amerikai dróntámadások az elmúlt évben szinte mindennapossá váltak az országban. Bár ezek az Obama-kormányzat szerint kifejezetten az al-Kaida vezetőinek kiiktatására irányulnak, a gyakorlatban több a bizonytalanság a célpontokkal és az áldozatok személyazonosságával kapcsolatban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!