Olivér
5 °C
8 °C

Már Kína is csalódott Észak-Koreában

2013.04.11. 22:50

Az amerikai felderítés szerint Észak-Korea harcias retorikája mögött alapvetően az áll, hogy Kim Dzsong Un be akarja bizonyítani: szilárdan kézben tartja a hatalmat - jelentette ki csütörtöki kongresszusi meghallgatásán az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója.

Észak-Korea: semmi meglepő

James Clapper, aki 16 amerikai hírszerző szolgálat működését koordinálja, elmondta: Kína, Észak-Korea szomszédja és hagyományos pártfogója egyre nagyobb csalódottsággal szemléli a phenjani vezető magatartását.

Az amerikai kémfőnök a képviselőház hírszerzési bizottsága előtt kijelentette, hogy Kim retorikája azt a hagyományos észak-koreai stratégiát követi, amely fenyegetéssel kívánja tárgyalásra és segélynyújtásra kényszeríteni a nemzetközi közösséget.

Clapper úgy vélekedett: a feszültség fokozásával a kommunista rezsim azt akarhatja elérni, hogy a világ ismerje el nukleáris hatalomként. Mint mondta, az ország gazdasága rossz állapotban van, a hadsereg egységeit mezőgazdasági munkára rendelték és folyamatossá vált az Észak-Koreából elszökő emberek áramlása.

A hírszerzést is megszorítják

Clapper hírszerzési igazgató John Brennan, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) új igazgatója, Michael Flynn tábornok, a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) parancsnoka és Robert Mueller, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója társaságában jelent meg a bizottságnak az Egyesült Államok ellen irányuló fenyegetésekről megtartott, éves meghallgatáson.

A kémfőnök által elmondottak szerint a kényszerű költségvetési megszorítások a hírszerzésre is kihatnak, az ügynökségek 39 beszerzési programját kell megkurtítani és munkatársakat kell majd kényszerszabadságra küldeni.

Szíria: marad a patthelyzet

Szíriával kapcsolatban az amerikai hírszerző szolgálatok vezetői az infrastruktúra és a gazdaság hanyatlásáról beszéltek, arról, hogy csökkentik a katonák fizetését, ami tovább növeli majd a dezertálások számát. Clapper szerint Bassár el-Aszad elnök jelenleg nem kész sem a lemondásra, sem az ország elhagyására.

No comment

A meghallgatáson a CIA igazgatója kitért annak megtárgyalása elől, hogy sajtójelentések szerint az amerikai drónkampánynak valójában több polgári áldozata van, mint amennyit a kormányzat elismer. Brennan nem válaszolt arra a kérdésre sem, hogy az irányítása alatt álló ügynökség mikor ad választ a szenátus hírszerzési bizottsága által a terroristagyanús személyeknek (a Bush-kormányzat idején végrehajtott) kényszervallatásáról készített, 6 ezer oldalas jelentésre.

Venezuela: marad a chávezizmus

A hétvégi venezuelai elnökválasztással kapcsolatban James Clapper a népszerűségi mutatókra hivatkozva azt jósolta, hogy Nicolás Maduro, a hivatalos jelölt fog nyerni és valószínűleg folytatja elődje, Hugo Chávez politikáját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?