Szándékosan nem érzéstelenítették a sebesülteket

2013.04.11. 18:41
Az egyiptomi hadsereg orvosait utasították arra, hogy érzéstelenítés nélkül kezeljék 2012 májusában azokat a tüntetőket, akik megsebesültek, amikor a katonai vezetés elleni békés tüntetésüket szétverte egy csapat felbérelt támadó.

A nyilvánosságra került jelentés szerint doktorok és katonák is bántalmazták a sérülteket - írja a Guardian.

A kairói Abassiya negyedben történtekről kikerülő információk a legújabb fejleményei az egykori véreskezű vezető, Mubarak rezsimje elleni tüntetésekhez kötődő botránysorozatnak. Még mindig nem került nyilvánosságra minden az elnök lemondásához vezető, 2011-ben kezdődő zavargások során történt kínzások, gyilkosságok és emberrablások áldozataival kapcsolatban.

A legfrissebb jelentés arról számol be, hogyan rendelte el a katonai kórház főorvosa, hogy a megsebesült tüntetőket fertőtlenítés és érzéstelenítés nélkül kezeljék. A sebeiket sem moshatták meg. A doktorok és nővérek maguk is számos alkalommal verték a sérülteket, akik közül néhányat a kórház pincéjébe zártak.

A történtek miatt induló eljárásnak különösen nagy jelentősége van a volt rezsim elszámoltatásában. A mai napig nem történt hivatalos jogi lépés az embertelenül eljáró erők ellen. Eddig a katonaság azt állította, végig a tüntetők mellett álltak és egyetlen golyót sem lőttek rájuk. Ez a jelentés az első, ami felelőségre vonja a katonaságot a kínzásokért és gyilkosságokért - mondta Heba Morayef, az egyiptomi emberi jogvédő bizottság elnöke.

A tavaly májusi, zavargásba torkolló békés tüntetés a második legnagyobb demonstráció volt egy éven belül, amit a zsarnok Mubarakot váltó katonai rezsim ellen szerveztek. Az Egyiptom honvédelmi minisztériumának otthont adó Abassiya negyedben összecsapó katonák és tüntetők harca nagy jelentőséggel bírt az elnyomó vezetés elleni harcban. A két emberéletet követelő és majdnem négyszáz sérültet eredményező zavargás mögött is a kormány állt, akik orgyilkosokat fizettek le, hogy támadják meg a békés tüntetőket.