Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Atomtemető van a La Manche fenekén

2013.04.12. 22:46

28.500, erőművi radioaktív hulladékot tartalmazó hordó hever a La Manche csatorna mélyén az 50-es, 60-as évek óta. A tartályokról évtizedekig mindenki azt hitte, hogy már rég szétmállottak, a hulladék pedig kimosódott a világ óceánjaiba, azonban az ARTE német-francia tévé nemrég teljesen ép hordókat talált a tengerfenéken. A műsor április 23-án kerül adásba.

A távirányítású robottengeralattjáróval készített felvételekről beszámoló spiegel.de híre szerint az első két hordót a francia partok közelében, 124 méter mélyen találták meg. A 17.224 metrikus tonnányira becsült atomhulladékot a britek és a belgák süllyesztették el, Alderney szigetétől északra. Az anyag veszélyességét jelzi, hogy a brit eredetű hulladék radioaktivitása 58, a belgáé 2,4 ezer milliárd becquerel. Összehasonlításul: a vonatkozó EU-szabvány szerint az ivóvíz megengedett nuleáris szennyezettsége literenként 10 becquerel.

A német zöld párt a hírre reagálva azonnal a hordók kiemelését sürgette, politikusai szerint ennyire sekély vízben azok komoly környezeti kockázatot jelentenek. A berlini kormány egy parlamenti kérdésre válaszolva tavaly nyáron azt közölte, hogy a csatorna utolsó, 2009-es vizsgálata nem mutatott ki radioaktív szennyeződést az ismert lerakóhelyek környékén.