Aliz
6 °C
14 °C

Atomtemető van a La Manche fenekén

2013.04.12. 22:46

28.500, erőművi radioaktív hulladékot tartalmazó hordó hever a La Manche csatorna mélyén az 50-es, 60-as évek óta. A tartályokról évtizedekig mindenki azt hitte, hogy már rég szétmállottak, a hulladék pedig kimosódott a világ óceánjaiba, azonban az ARTE német-francia tévé nemrég teljesen ép hordókat talált a tengerfenéken. A műsor április 23-án kerül adásba.

A távirányítású robottengeralattjáróval készített felvételekről beszámoló spiegel.de híre szerint az első két hordót a francia partok közelében, 124 méter mélyen találták meg. A 17.224 metrikus tonnányira becsült atomhulladékot a britek és a belgák süllyesztették el, Alderney szigetétől északra. Az anyag veszélyességét jelzi, hogy a brit eredetű hulladék radioaktivitása 58, a belgáé 2,4 ezer milliárd becquerel. Összehasonlításul: a vonatkozó EU-szabvány szerint az ivóvíz megengedett nuleáris szennyezettsége literenként 10 becquerel.

A német zöld párt a hírre reagálva azonnal a hordók kiemelését sürgette, politikusai szerint ennyire sekély vízben azok komoly környezeti kockázatot jelentenek. A berlini kormány egy parlamenti kérdésre válaszolva tavaly nyáron azt közölte, hogy a csatorna utolsó, 2009-es vizsgálata nem mutatott ki radioaktív szennyeződést az ismert lerakóhelyek környékén.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?