Olivér
4 °C
8 °C

Egyedül volt Natascha Kampusch elrablója

2013.04.14. 17:13
Wolfgang Priklopil nagy valószínűséggel egyedül rabolta el 1998-ban az akkor tízéves Natascha Kampuscht, és később sem volt tettestársa, állapította meg az FBI és a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal bevonásával végzett felülvizsgálat, amelyből a Kurier című lap közölt részleteket.

A lapértesülés szerint a bizottság egyértelműnek találta, hogy a lányt a pincéjében nyolc évig fogva tartó férfi öngyilkosságot követett el, és nem gyilkosság áldozata lett, amikor foglya 2006-ban megszökött. Kizárták azt a feltételezést is, hogy az elrablás hátterében egy gyermekpornó-hálózat állt volna. Ugyanakkor a szakértői bizottság megállapította, hogy a rendőrség és az ügyészség követett el hibákat a nyomozás során. Ezzel kapcsolatban nem tért ki részletekre az újság.

Az akták újbóli elemzését egy parlamenti bizottság kezdeményezte tavaly június végén. A szakértői elemzés eredményétől tették függővé, hogy újra megnyissák-e az évekkel ezelőtt lezárt nyomozást. A feltételezés, hogy több tettes lehetett, részben egy, akkor még gyermekkorú szemtanú kijelentésén alapult. A csak Ischtar A. néven ismert tanú először azt mondta a rendőröknek, hogy két embert látott a furgonnál Kampusch elrablásakor, de ezt az állítását később visszavonta. A bizottság szerint a kislány a közvetlen családi és iskolai környezete hatására gondolhatta meg magát.

A szakértők ennek nem tulajdonítanak döntő jelentőséget, mert gyakran előfordul, hogy szemtanúk megváltoztatják a vallomásukat. A több tettesre utaló gyanút táplálta még az a tény is, hogy Natascha Kampusch első vallomásában úgy fogalmazott: "nem ismerek neveket". A bizottság szerint ez azzal magyarázható, hogy az emberrabló színlelt telefonálásokkal azt a benyomást akarta kelteni a lányban, hogy túlerővel áll szemben. Később mindvégig azt állította az áldozat, hogy nem volt segítője Priklopilnak. A bizottság teljes és végleges jelentését hétfőn ismertetik hivatalos formában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?