Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Filmbe illő szökés egy francia börtönből

2013.04.14. 11:35

Nem mindennapi módon szökött meg a börtönből szombaton Észak-Franciaországban egy fegyveres rablásért elítélt rab. Az ügyvédje szerint „feltűnően intelligens", egész Franciaországban ismert elítélt, Redoine Faïd a francia-belga határtól nem messze, egy Lille melletti börtönben öt ajtót berobbantva eljutott a kijáratig, ahol túszul ejtett négy börtönőrt, és kijutott a szabadba.

Az egyik túszt már közvetlenül a börtönön kívül elengedte, a másodikat néhány száz méterrel odébb, a másik kettőt egy autópálya-pihenőnél hagyta, ahol autót váltott. Egyik túsznak sem esett bántódása.

A rendőrség nagy erőkkel keresi a 40 éves férfit, helikoptereket is bevetettek. Figyelmeztették a lakosságot, hogy a szökött rab veszélyes, fegyver és feltehetően robbanószer van nála. Faïd ellen az egész schengeni övezetre kiterjedő európai elfogatóparancsot adtak ki, és a francia szervek értesítették az Interpolt.

Egyelőre nem lehet tudni, a férfi hogyan tett szert robbanóanyagra a börtönben. A rendőrség azt gyanítja, Faïd felesége segíthetett a szökésben, mert közvetlenül a szökés előtt járt nála.

Az algériai származású férfi beszél héberül, az első rablása után Izraelben bujkált, állítólag ortodox zsidónak álcázta magát. 2010-ben megjelent – fegyveres rablásért kiszabott tízéves börtönbüntetése alatt írt – könyvében leírja, hogyan lett külvárosi piti tolvajból hírhedt, pénzszállító autók kirablására szakosodott gengszter.

A Lille melletti Sequedin börtönbe egy 2010-es fegyveres rablás miatt került, amelyben meghalt egy rendőrnő. A börtön csak alig több mint tíz kilométerre van a belga határtól, írja az AFP.