Valér
-1 °C
0 °C

Giglio szigete is kártérítést követel a Costa Concordia üzemeltetőjétől

2013.04.15. 19:53 Módosítva: 2013-04-15 22:17:10

Nyolcvanmillió euró kártérítést követelt Giglio szigete a Costa Crociere hajótársaságtól a Costa Concordia tengerjáró hajó okozta károkért a katasztrófáról hétfőn tartott első előzetes tárgyaláson. A Gigliót képviselő ügyvéd a sajtónak hangsúlyozta, hogy az anyagi kártérítésen túl a sziget önkormányzata követeli a több mint egy éve a partjainál heverő hatalmas hajóroncs minél gyorsabb eltávolítását is a Costa Crocierétől. Az előzetes meghallgatást a toscanai Grosseto városi színházában tartották meg.

Összesen háromszáz kártérítési kérelmet nyújtottak be az érintett felek ügyvédei a bírósághoz. A Costa Concordia száz túlélője megalakította az "Igazságot a Concordiáért" nevű csoportot, és fejenként 500 ezer eurós kártérítést követel. Azzal a kéréssel fordultak a bírósághoz, hogy a pénzügyek rendezéséig a hatóságok foglalják le a Costa Crociere egyik hajóját.

A bíróság egyelőre nem döntött az ügyészség február végi vádemelési javaslatáról, amely hat személyt nevez meg felelősnek. Közöttük van Francesco Schettino kapitány, a helyettese és a Costa Concordia kormányosa, valamint a hajó legénységének másik két tagja és a Costa Crociere válságstábjának egyik felelőse. Az ügyészség emberi mulasztásból történt gyilkosság címén tett vádemelési javaslatot, Schettino esetében azért is, mert a kapitány az utasok mentése helyett elhagyta a hajót.

Schettino védőügyvédje közölte: a kapitánynak nincsen vagyona, és nem tud kártérítést fizetni. Hangsúlyozta, hogy Schettino azt az utasítást adta, hogy a tengerjáró Giglio partjaitól egy kilométeres távolságra haladjon, de ezt a kormányos nem tartotta be. Az ügyvéd szerint a szerencsétlenség után Schettino tűnt az egyetlen felelősnek, miközben "egyetlen bűne az volt, hogy túlságosan megbízott a neki munkát adó vállalatban".

A Costa Crociere április 10-én vádalkut kötött és egymillió eurós adminisztratív bírsággal elkerülte, hogy a vállalat elnökségének tagjai bíróság elé álljanak. Schettino és a túlélő utasok ügyvédei szerint azonban ezzel a Costa Crociere elismerte a felelőségét. A Costa Crociere ügyvédje kijelentette, hogy a legnagyobb kárt a hajótársaság szenvedte el az 500 millió eurót érő Costa Concordia elveszítésével. Hozzátette, hogy a vállalat az utasok és a legénység 80 százalékával már kártérítési megállapodást kötött. A tavaly január 13-án zátonyra futott Costa Concordián 32 ember halt meg a katasztrófa következtében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!