Pénteken nálunk zongorázott, hétfőn elítélték

2013.04.15. 17:04
Pénteken még a Művészetek Palotájában zongorázott Fasil Say világhírű török zongorista, akit hétfőn 10 hónap felfüggesztett börtönre ítélt egy török bíróság, amiért a konzervatív muszlimok szerint iszlámgyalázó bejegyzéseket tett közzé Twitterén – írta a a BBC.

A kifogásolt üzenetek egyikében Say, aki rendszeresen kritizálta Recep Tayyip Erdogan török kormányfőt, egy 1000 éves perzsa verset idézett: „Azt mondjátok, a mennyországban bor folyik, hát egy borospince nektek a mennyek? S azt is mondjátok, a mennyországban minden hívő két órát tölthet, hát egy bordélyház nektek a mennyek?”− közölte az International Business Times című online magazin. A másik „istenkáromló” tweet egy müezzinből űzött gúnyt, aki kétperces imára szólította az embereket. „Mi ez a nagy sietség? Talán várnak rátok a szeretőitek, vagy egy pohár raki (erős török rövidital)?” − írta Say, aki szerint katasztrófa, ha hívő muszlimok kerülnek a parlamentbe.

Az ügy egyik érdekessége, hogy Erdogant, aki jelenleg az iszlám kötődésű Igazság és Fejlődés pártjának politikusa, korábban szintén elítélték vallási gyűlölet uszítása miatt. A kormányfőt, Sayhez hasonlóan egy ősi vers sodorta bajba., amely így szólt: „A mecsetek a barakkjaink, a kupolák a sisakjaink, a minaretek a bajonettjeink és a hívők katonáink”. Ezt az idézetet Erdogan egy beszédében olvasta fel, amikor a kilencvenes évek végén Isztambul polgármestere volt. A politikus hat hónapot ült börtönben az uszítónak talált vers miatt.

Say, aki játszott együtt a New York-i filharmonikusokkal, és Törökország Európai Uniós nagykövete is volt, tagadta vádakat, és ügyvédjén keresztül azt közölte, mind jogilag, mind az ország megítélése szempontjából elkeserítőnek találja a bíróság döntését. A zongorista elítélése ellen nyolcezer ember tiltakozott aláírásával, és több neves török és külföldi értelmiségi is támogatta Sayt. AZ EU már többször felszólította Törökországot, hogy vessen véget szólásszabadság sorozatos megsértésének és állítsa helyre a bíróságok függetlenségét.