Szilvia
5 °C
16 °C

Több tucat halott iraki merényletekben

2013.04.15. 19:18

Legalább 37 ember meghalt, több mint 270 megsebesült Irakban hétfőn, a tartományi választások előtt néhány nappal az ország több pontján elkövetett merényletekben – közölték a biztonsági szervek és kórházi illetékesek. A legtöbb halálos áldozat Bagdadban volt, ahol több merényletben 21-en haltak meg, a sebesültek száma meghaladja a 70-et. Az iraki főváros nemzetközi repülőterénél gépkocsiba rejtett pokolgép, majd aknagránát robbant.

A korábbi jelentések még arról számoltak be, hogy a fővárostól 175 kilométerre északra fekvő Túz-Hurmátliban volt a legsúlyosabb merénylet, ahol három gépkocsiban robbant pokolgép, hat ember életét vesztette, 60-an megsebesültek.

Kettős merényletet követtek el a dél-iraki Nászirijában, itt ketten meghaltak és legalább tizennégyen megsebesültek. A kurdisztáni Kirkukban három pokolgép robbant, többek között egy síita mecsetnél és a telekkönyvi hivatalnál, s legalább négy ember meghalt, 18 megsebesült. A kirkuki, összehangolt merényletekben egy-egy pokolgépet robbantottak fel a város kurd, arab és türkmén negyedében.

Merényletet követtek el a Bagdadtól északra fekvő Szamarrában, Bábilban, a fővárostól délre fekvő Hillában, valamint a nyugati-iraki Fallúdzsában is. Bagdadtól 150 kilométerre északra öngyilkos merénylő robbantott egy rendőrségi ellenőrzőpontnál, itt 13 rendőr sebesült meg.

A támadások elkövetését eddig egyetlen szervezet sem vállalta, de a módszer az al-Kaida terroristahálózat helyi szárnyaként emlegetett Iraki Iszlám Államra és más szunnita iszlamista csoportokra utal, amelyek a síita Núri al-Máliki kormányának megdöntésére törekszenek.

Irakban vasárnap az ország 18 tartományából 12-ben tartanak választásokat, az első voksolást az amerikai hadsereg 2011-ben történt kivonása óta. A választás fontos próbája lesz annak, hogy a biztonsági erők képesek-e garantálni a szavazók épségét. Tíz évvel az amerikai invázió után az al-Kaida ismét teret nyer Irakban, elsősorban a Szíriával határos nyugati országrészben. Az Iraki Iszlám Állam a múlt héten bejelentette, hogy egyesült a Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere ellen harcoló dzsihádista an-Nuszra Fronttal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?