Huba
17 °C
33 °C

Több tucat halott iraki merényletekben

2013.04.15. 19:18

Legalább 37 ember meghalt, több mint 270 megsebesült Irakban hétfőn, a tartományi választások előtt néhány nappal az ország több pontján elkövetett merényletekben – közölték a biztonsági szervek és kórházi illetékesek. A legtöbb halálos áldozat Bagdadban volt, ahol több merényletben 21-en haltak meg, a sebesültek száma meghaladja a 70-et. Az iraki főváros nemzetközi repülőterénél gépkocsiba rejtett pokolgép, majd aknagránát robbant.

A korábbi jelentések még arról számoltak be, hogy a fővárostól 175 kilométerre északra fekvő Túz-Hurmátliban volt a legsúlyosabb merénylet, ahol három gépkocsiban robbant pokolgép, hat ember életét vesztette, 60-an megsebesültek.

Kettős merényletet követtek el a dél-iraki Nászirijában, itt ketten meghaltak és legalább tizennégyen megsebesültek. A kurdisztáni Kirkukban három pokolgép robbant, többek között egy síita mecsetnél és a telekkönyvi hivatalnál, s legalább négy ember meghalt, 18 megsebesült. A kirkuki, összehangolt merényletekben egy-egy pokolgépet robbantottak fel a város kurd, arab és türkmén negyedében.

Merényletet követtek el a Bagdadtól északra fekvő Szamarrában, Bábilban, a fővárostól délre fekvő Hillában, valamint a nyugati-iraki Fallúdzsában is. Bagdadtól 150 kilométerre északra öngyilkos merénylő robbantott egy rendőrségi ellenőrzőpontnál, itt 13 rendőr sebesült meg.

A támadások elkövetését eddig egyetlen szervezet sem vállalta, de a módszer az al-Kaida terroristahálózat helyi szárnyaként emlegetett Iraki Iszlám Államra és más szunnita iszlamista csoportokra utal, amelyek a síita Núri al-Máliki kormányának megdöntésére törekszenek.

Irakban vasárnap az ország 18 tartományából 12-ben tartanak választásokat, az első voksolást az amerikai hadsereg 2011-ben történt kivonása óta. A választás fontos próbája lesz annak, hogy a biztonsági erők képesek-e garantálni a szavazók épségét. Tíz évvel az amerikai invázió után az al-Kaida ismét teret nyer Irakban, elsősorban a Szíriával határos nyugati országrészben. Az Iraki Iszlám Állam a múlt héten bejelentette, hogy egyesült a Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere ellen harcoló dzsihádista an-Nuszra Fronttal.