Judit
2 °C
7 °C

Már hét halottja van a venezuelai választásoknak

2013.04.16. 20:26 Módosítva: 2013-04-16 20:29:29

A venezuelai elnökválasztáson győztesnek kihirdetett Nicolás Maduro az ellenzéki tüntetésekre válaszul kijelentette, hogy kemény kézzel fog bánni azokkal, akik erőszakot szítanak és puccsot akarnak végrehajtani.

A keddi tüntetéseken a főügyész szerint heten vesztették életüket a fővárosban, Caracasban és az ország más városaiban. Luisa Ortega részleteket még nem közölt, de azt mondta, hogy egyszerű dolgozók az áldozatok, azt sugallva ezzel, hogy az összecsapásokért a jobboldali ellenzék a felelős.

Nicolás Maduro a televízióban bejelentette, hogy nem engedélyezi az ellenzék Caracas központjába, szerdára meghirdetett tömeggyűlését, amellyel a szavazatok újraszámlálását célzó követelésüket akarják alátámasztani.

"Maguk nem fognak Caracas központjába menni, hogy halottakkal és vérrel telítsék, ezt nem fogom megengedni" - jelentette ki Maduro,  "fasiszta" ellenzékieket emlegetve.

Az ellenzék csalást gyanít

Az ellenzék elnökjelöltje, Henrique Capriles egy keddi Twitter-üzenetében ismét illegitimnek minősítette Maduro elnöki hatalmát, és azt állította, hogy a kormány szervezi az utcai összecsapásokat, mert az erőszakra hivatkozva el akarja kerülni a szavazatok újraszámlálását. "A törvénytelen (elnök) és a kormánya adott parancsot az erőszakra, hogy elkerülhesse a szavazatszámlálást. Ők a felelősek" - üzente.

Washington nem fogadja el választási eredményt

Az Egyesült Államok nem fogadja el a venezuelai választások hivatalosan közzétett eredményét, amelynek alapján Nicolás Madurót kiáltotta ki győztesnek az ottani választási bizottság, áll az amerikai külügyminisztérium keddi közleményében. Az amerikai külügyminisztérium a szavazatok teljes újraszámlálását és az állítólagos választási szabálytalanságok kivizsgálását követelte.

A közlemény szerint "nehéz megérteni", hogy a választási bizottság miért hirdette ki győztesnek Madurót anélkül, hogy a szavazatokat újraszámolták volna, pedig az ellenzék jelöltje ezt kérte. A washingtoni közlemény elítélte az utcai erőszakos cselekményeket is.

Venezuelában azután kellett újabb elnökválasztást kiírni április 14-re, hogy Hugo Chávez korábbi elnök több hónapos eredménytelen kubai gyógykezelése után március 5-én rákbetegségben elhunyt. A volt elnök az egykor még buszsofőrként dolgozó Nicolás Maduró alelnököt jelölte utódjául.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?