Olivér
4 °C
8 °C

Mubarakot visszaviszik a börtönbe

2013.04.17. 19:07

A kairói főügyész döntése alapján visszaszállítják a börtönbe a katonai kórházból Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt, pere május 11-én indul újra, írja a BBC. Eredetileg április 13-án indult volna újra a per, de rögtön el kellett napolni, mert az egyik korábbi ítélete miatt támadott bíró új eljárásvezetőt kért maga helyett.

Hoszni Mubarakot egykori belügyminiszterével, valamint több volt rendőrtábornokkal együtt azzal vádolják, hogy felelős a hatalmát 2011 elején megdöntő tiltakozó megmozdulások során meggyilkolt tüntetők haláláért.

Az előző hétvégén a per tervezett kezdetén az egyiptomi főváros peremén lévő rendőrségi akadémián egyébként megjelent maga Mubarak is, akit helikopterrel szállították oda. A volt államfő szemmel láthatóan jó egészségi állapotban volt, mosolygott és integetett a jelenlévőknek. Ezután követelték sokan, hogy szállítsák vissza őt a börtönbe.

Az ország volt elnöke a hatalma ellen kirobbant tiltakozó megmozdulások nyomán 2011 februárjában mondott le hivataláról. 2012 júniusában életfogytiglani börtönre ítélték, a fellebbviteli bíróság azonban januárban eljárási hibákra hivatkozva érvénytelenítette a korábban kiszabott ítéletet, és a per újratárgyalását rendelte el. A volt államfőt azóta is őrizetben tartották, és egy katonai kórházban ápolták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?