Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Marad hivatalában az olasz államfő

2013.04.20. 15:06

Egyelőre hivatalában marad Giorgio Napolitano olasz államfő. Szombaton közleményben jelentette be, hogy elfogadja a pártok felkérését, és a sikertelen államfőválasztás után továbbra is betölti az elnöki tisztséget. Azt egyelőre nem lehet tudni, mennyi ideig marad hivatalában Napolitano, de nem valószínű, hogy kitöltené a következő hét éves ciklust. Személye azonban garanciát jelent a belpolitikai stabilitásra.

„Kötelességemnek érzem, hogy rendelkezésre álljak... Nem vonhatom ki magam a nemzet iránti felelősségvállalás alól, abban bízva, hogy ez kollektív felelősséget is eredményez (majd)” - mondta Napolitano.

Az elnököt a parlamenti pártok többsége kérte maradásra szombaton, az államfőválasztás ötödszörre is sikertelen szavazási köre után. A balközép Demokrata Párt (PD), a jobbközép Szabadság Népe (PdL), a Mario Monti vezette centrum és az Északi Liga is Napolitano mandátumának meghosszabbítását tartotta az egyetlen megoldásnak a kudarcba fulladt elnökválasztásra.  A csütörtök óta tartó államfőválasztáson először Franco Marini, majd Romano Prodi jelölése lett eredménytelen, és a pártok nem tudtak újabb jelöltben megállapodni.

Napolitano maradását az 5 Csillag Mozgalom (M5S) és a Baloldal Környezet Szabadság (Sel) sem támogatja. Roberta Lombardi, az M5S képviselőházi frakcióvezetője szerint Napolitano második mandátuma annak a bizonyítéka, hogy „az olasz pártoknak nincs bátorságuk a változtatásra”.  

Napolitano a parlamenti szavazáson az M5S jelöltjével, Stefano Rodota alkotmányjogásszal versenyez.

Napolitano mandátumának meghosszabbításáról a római parlament szombat délután szavaz.