Bevezetik az erkölcstant a francia iskolákban

2013.04.22. 19:47

Bevezetik a "világi erkölcstan" oktatását 2015-től a francia közoktatásban. Az általános iskolákban heti legalább egy órában, a középiskolákban évi legalább 18 órában tanítandó, vallási tartalomtól mentes tantárgy célja a köztársaság alapértékeinek számító szabadság, egyenlőség, testvériség fogalmának elsajátítása az értékvesztett társadalomban - jelentette be hétfőn Vincent Peillon francia közoktatási miniszter.

Véleménye szerint az iskolának nagyon fontos a szerepe abban, hogy a jövő állampolgárai megtanuljanak együtt élni. Miután a jelenlegi társadalmi válságban az iskola is válságban van, a miniszter szerint nagyon sok szülő és tanár igényli a polgári ismeretek és az erkölcstan újbóli bevezetését a közoktatásban.

A 2015 szeptemberében bevezetésre kerülő új tantárgyat az iskolások heti egy órában fogják tanulni 16 éves korukig, a gimnázium utolsó két évében pedig heti félórában.

Az általános iskolákban a tanárok szabadon választhatják meg, hogy milyen formában tanítják az erkölcstant. Történhet ez közös meseolvasásokon, színházlátogatásokon vagy helyzetgyakorlatokon keresztül.

A középiskolákban úgynevezett "tudományközi munkákon" keresztül vezetik be az erkölcstan oktatást, aminek képzésére önkéntes alapon bármely tanár jelentkezhet. A miniszter szerint a tantárgy nem lehet kizárólag a filozófia- vagy történelemtanárok "felségterülete". Az erkölcstan tanításának elsajátítása ezért 2013 szeptemberétől minden tanárképzős hallgató számára lehetővé válik annak érdekében, hogy 2015-től minden iskolás részt tudjon venni erkölcstan órán.