Folytatódik a magyar-amerikai bajtársiasság

2013.04.22. 18:04

Az Egyesült Államok biztonságpolitikai szempontból Ázsiára koncentrál, de a gazdasági érdekei visszahúzzák Európához, mondta Németh Zsolt külügyi államtitkár a Magyar Külügyi Intézetben a magyar-amerikai katonai együttműködésről tartott konferencián. Szerinte a biztonsági helyzet garantálása nagyon fontos a gazdasági fejlődéshez. Mint mondta, Magyarország kész konstruktív szerepet vállalni az európai-amerikai szabadkereskedelmi zóna létrehozásában.

Emlékeztetett az olyan kétoldalú együttműködésekre, mint a taszári légibázis, az Irakba és Afganisztánba küldött magyar katonák. Azt mondta, hogy a jövőben a kiberbiztonság megteremtésében és a kutatási területeken is lát esélyt az együttműködésre. Mint mondta, Magyarország nagyobb részt vállal majd a NATO költségvetéséből, mivel ha nő az ország GDP-je, akkor a GDP arányában meghatározott hozzájárulás mértéke is. Úgy vélte, hogy a következő NATO-csúcsnak a bővítésről kellene szólnia.

2005-ben kezdődött a különleges műveleti erők kiépítése, mondta Orosz Zoltán vezérkari főnök-helyettes. Afganisztánban az Egyesült Államok pénzügyi és felszerelési támogatásával felállított különleges műveleti erők három feladatot látnak el: részt vesznek az afgán erők kiképzésében, az afgán erők vezetésével közvetlen akciókban is szerepet vállalnak, illetve felderítési feladatokat is végeznek.

Michael S. Repass vezérőrnagy, az Egyesült Államok európai különleges operatív hadtestének parancsnoka is hangsúlyozta, hogy a biztonság a legfontosabb előfeltétel a gazdasági fejlődéshez. Repass méltatta a jó katonai együttműködést Magyarország és az Egyesült Államok között. Szerinte a következő időszak feladatai előtt sokat lehet tanulni az afganisztáni együttműködésből.

Afganisztánról szólva hozzátette, hogy a legfontosabb feladatuk most annak biztosítása, hogy ne történjen baj a következő másfél évben. Az egy év múlva esedékes afganisztáni választásokat fontos indikátornak nevezte majd a biztonsági helyzet megítéléséhez. A drónokról azt mondta, hogy a rendszernek megvannak a korlátai, az Egyesült Államok szövetségesei részéről is nagy szükség van az emberek által végzett hírszerzésre.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet arról beszélt, hogy az Egyesült Államok és Magyarország húsz éve dolgozik a szoros transzatlani kapcsolatok kiépítésén. A sikeres katonai együttműködések között említette az afganisztáni missziót, ahol egymás mellett szolgálnak az amerikai katonákkal a magyar különleges műveleti erők.

A magyar különleges műveleti erők stratégiai fontossággal bírnak, és erősítik a magyar-amerikai biztonsági együttműködést, mondta Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára. Az Egyesült Államok segítségével is felszerelt különleges műveleti erők egy új és fejlett katonai kultúrát hoznak a hadseregbe. Mint mondta, az afganisztáni misszió 2014 tavaszi vége után is folytatódik az együttműködés, egy bizonytalan világban ugyanis több helyen bevethető egy fejlett hadsereg.