Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Napolitano letette az államfői esküt

2013.04.22. 20:07

Giorgio Napolitano hétfő délután a római parlament előtt letette az elnöki esküt, majd elmondta második mandátuma beiktatási beszédét. A beszéde közben többször elérzékenyülő Napolitano hangoztatta: az "ország sorsa iránti felelősségből" vállalta el második elnöki megbízatást, hogy tanúsítsa "az olasz összetartást, az intézmények életerejét a nemzetközi közösség szemében".

Kijelentette, hogy második mandátuma vállalása "komoly próbatételt" jelent számára. "Addig maradok a helyemen, amíg a helyzet megköveteli, és erőm engedi" - fogalmazott.

Napolitano bírálatot intézett a pártokhoz "megbocsáthatatlannak" nevezve az elmaradt választási reformot. Az államfő "tetteket" sürgetett az általa hezitálónak, vitázónak, taktikázónak nevezett politikai erők részéről, hangsúlyozva, hogy ha a pártok körében ismét "süket fülekre talál", az ország előtt fogja őket felelősségre vonni. A következő napokban olyan kormány megalakítása a cél, amely többséggel bír a parlamentben.

A pártokat a fiatalokat sújtó munkanélküliségre, az "elkeseredett" vállalkozókra és dolgozókra emlékeztette. "Önmagában az, hogy változást követelünk, nem jelent sokat, és nem vezet messze. Ehhez minőségi ugrásra,  megújulni képes pártokra és mozgalmakra van szükség" - jelentette ki.

Szavait az első elemzések a pártokkal szembeni eddigi  "legkeményebb" olasz államfői beszédnek minősítették. "Napolitano a legjobb államfő, akit találhattunk" - nyilatkozta Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke.

"Napolitano azt mondta, amit kellett" - fogalmazott Pierluigi Bersani a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára.

A régi-új köztársasági elnök kedden megkezdi a kormányalakítási konzultációt a pártokkal.