Vádat emeltek a bostoni robbantó ellen

2013.04.22. 20:01 Módosítva: 2013.04.22. 21:04

A kórházban emeltek vádat hétfőn Dzsohar Carnajev, a bostoni robbantásos merénylet életben maradt gyanúsítottja ellen.

A vádemelésről a bostoni szövetségi főügyész irodája számolt be, ami azonban nem ismertette a vádpontokat. A vádlott első bírósági meghallgatását feltételesen május 30-ra tűzték ki. A vád ismertetésénél jelen volt egy bíró is.

A legsúlyosabb vádpontok sajtóértesülések szerint tömegpusztító fegyverek bevetése, terrorizmus és közterület elleni pokolgépes támadás lehetnek.

Carnajev amerikai állampolgár, ezért ügyében nem járhat el katonai bizottság. A szóvivő rámutatott, hogy 2011. szeptember 11. óta a szövetségi bírósági rendszer több száz terroristát ítélt el, és juttatott rács mögé.

Carnajevet a Beth Israel Deaconess kórházban ápolják, ugyanott, ahol a kettős robbantás sebesültjeit kezelik. Szigorúan őrzik. A hatóságok hivatalosan egyelőre nem adtak információt arról, hogy milyen sebesülései vannak. Deval Patrick massachusettsi kormányzó csak annyit mondott, hogy állapota "súlyos, de stabil", és egyelőre nem tud beszélni.

Egy másik, szintén neve elhallgatását kérő forrás azt mondta, hogy a férfi be van nyugtatózva. Patrick úgy fogalmazott, hogy "millió kérdésük" van, amire választ várnak Carnajevtől.

Hétfőn a rendőrségre hivatkozva amerikai napilapok arról számoltak be, hogy a két férfinak nem volt fegyvertartási engedélye.