Boston: felelősségre vonhatják az FBI-t

2013.04.23. 17:18

Magyarázatot vár az FBI-tól az amerikai kongresszus arra, hogy miért nem sikerült még idejében megállítaniuk az idősebb bostoni merénylőt, Tamerlan Carnajevet, akire az orosz hatóságok már 2011-ben felhívták az amerikai szövetségi nyomozóiroda figyelmét – írja a BBC.

A kongresszus tagjai főként arra kíváncsiak, miért nem tett további lépéseket az FBI, miután 2011-ben kihallgatták. Az FBI azzal védekezett, hogy átvilágították a férfit, de semmilyen gyanús, terroristatevékenységre utaló jelet nem találtak. Az amerikai nyomozók az orosz hatóságoktól ugyan kértek engedélyt, hogy alaposabb nyomozást folytathassanak, ezt azonban sosem kapták meg. Az FBI ügynökei Carnajev családját is kikérdezték, de a beszélgetésekből szintén nem derült ki semmi gyanús. A testvérek anyja, Zubejdat Carnajeva az NBC amerikai hírtelevíziónak arról számolt be, hogy az FBI háromszor is járt náluk. „Tudtam, hogy figyelik a fiamat és nagyon aggódtam” - mondta.

Lindsey Graham republikánus szenátor szerint az FBI-nak fel kellett volna tűnnie, hogy mekkora veszélyt jelent Tamerlan Carnajev, mivel többször is radikális iszlamista weblapokat látogatott. A szenátor szerint szorosabb együttműködésre lenne szükség az orosz hatóságokkal, illetve szükséges lenne az adatvédelmi törvények módosítása is, hogy a nyomozók szorosabban követhessék nyomon a gyanús egyének internetes tevékenységét. Graham azt is felemlegette, hogy az FBI figyelmét azért kerülte el az idősebbik fivér 2012-es oroszországi útja, mert rosszul írták le a nevét az úti dokumentumaiban.

Mindeközben egyre több információ derül ki a fivérek tervéről és a menekülésükről. A hatóságok kikérdezték azt a férfit, akinek a Bostonból menekülni próbáló testvérek eltérítették az autóját. Mivel Carnajevék egymás között oroszul beszéltek, a férfi nem sokat értett, mindössze egy szót tudott kivenni: Manhattan. A hatóságok ebből arra kö vetkeztettek, a merénylők New Yorkba próbáltak meg eljutni.

Csecsen dzsihádisták püspököket raboltak

Csecsen dzsihádisták hétfőn elraboltak két ortodox püspököt. Az antióchiai görög-ortodox patriarkátus egyik püspökét, Bulosz Jazigit, valamint egy másik aleppói püspököt, Gregoriosz Johanna Ibrahimot a török határ és az észak-szíriai Aleppó közötti útszakaszon, Kfar Dael településnél rabolták el autójukból, sofőrjüket a támadás helyszínén főbe lőtték. (MTI)

Eközben sikerült kihallgatni az életben maradt fiatalabb testvért, Dzsohar Carnajevet. A súlyosan sérült 19 éves fiúnak egy 10 oldalas bűnlajstromot olvastak fel. Torok-és nyelvsérülése miatt Dzsohar főként egyelőre bólogatva és írásban kommunikál az ügyészséggel. A kihallgatásból az derült ki, a merénylőknek nem volt kapcsolata semmilyen külföldi terrorista szervezettel, és a radikális iszlám tanításokat is főként az internetről ismerték meg. Azt még mindig nem tudni, mi volt Carnajevék motivációja.