Kínai és japán hajók néznek farkasszemet

2013.04.23. 09:23 Módosítva: 2013.04.23. 12:08

Kína és Japán is újabb hajókat küldött a vitatott hovatartozású, mindkét ország által magának követelt Szenkaku/Tiaojü- szigetekhez, miután japán nacionalisták hajói érkeztek a közelbe, írja a New York Times.

Egy japán jobboldali csoport, a Ganbare Nippon tagjai a japán parti őrség több hajójának kíséretében indultak útnak a szigetekhez. A csoport azt állítja, hogy nem szállnak partra a szigeteken, amit Kína provokatív lépésként értékelne. A New York Times ugyanakkor emlékeztet rá, hogy tavaly augusztusban hasonló ígéreteket tettek a csoport tagjai, többen mégis a parton emlékeztek meg a II. világháború japán áldozatairól.

Az eredetileg három kínai őrhajó mellé további ötöt vezényeltek a helyszínre. Erre reagálva Abe Sindzó japán miniszterelnök jelezte, hogy országa kész erőt alkalmazni az újabb kínai területsértések megakadályozásához, vagyis ha kínaiak akarnának partra szállni a szigeteken.

Szeptemberben több száz kínai tüntető gyűlt össze a pekingi japán nagykövetség előtt tiltakozva, amiért Japán állami ellenőrzés alá vonta a vitatott hovatartozású Szenkaku-szigeteket. Peking a vásárlás ellen a legmagasabb szinten tiltakozott.

Tavaly ünnepelték a két ország diplomáciai kapcsolatainak normalizálásának 40. évfordulóját, Kína és Japán mégis vitában áll a kínaiul Tiaojü, japánul Senkaku nevű kis lakatlan szigetek miatt is, ahova a nemzeti érzelmű fiatalok gyakran hajóznak ki mindkét országból, hogy aztán a világítótoronyra kitűzzék országuk zászlaját, újabb és újabb diplomáciai feszültséget szítva.

A Szenkaku-szigetekre a Kínán és Japánon kívül Tajvan is igényt tart. A terület közel fekszik egy fontos hajózási útvonalhoz, és a közeli vizeken vélhetően értékes ásványkincsek is lehetnek.