Szilvia
5 °C
16 °C

Újranyitunk hat külképviseletet

2013.04.24. 14:10 Módosítva: 2013-04-24 14:13:22

Hat külképviseletet újranyit a kormány, jelentette be Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatóján. A 2009-ben bezárt képviseletek közül ide tartozik a térségben Eszéken és Krakkóban a főkonzulátus, Nagyváradon és Marosvásárhelyen kihelyezett konzuli iroda lesz. Emellett Torontóban és Melbourne-ben is nyílik képviselet.

Különösen nagy hangsúlyt fektetnek a térségre, mint mondta, egy erős Közép-Európához erős infrastruktúrára van szükség, ebbe pedig a diplomáciai infrastruktúra is beletartozik. Krakkót többek között kiemelt turisztikai célpontnak nevezte, ahol az újranyitás a magyar-lengyel gazdasági kapcsolatoknak is lökést adhat, míg Eszéknek a nemzetpolitikai célok mellett a határmenti kapcsolatépítésben is fontos szerepet szánnak.

Marosvásárhelyen és Nagyváradon a tervek szerint a kolozsvári és a csíkszeredai főkonzulátusok kihelyezett irodái nyílnak, erről megkezdődtek az egyeztetések a román féllel. A romániai magyarokon kívül Németh szerint az is fontos szempont, hogy Románia Magyarország második legnagyobb exportpiaca.

Toronto és Melbourne esetében szintén kiemelte a sok kint élő magyart, emellett pedig a gazdasági kapcsolatok erősítését is fontosnak nevezte. Az ausztráliai képviselethez hozzátette, hogy 2009-ben a sydneyi képviseletet zárták be, most pedig Melbourne-ben nyílik új konzuli iroda. Ugyanakkor tárgyalnak arról, hogy Sydney-ben a lengyel nagykövetségen legyen állandó magyar konzul is.

A most felálló képviseletek általában három-négy fővel indulnak el. A költségekről Németh azt mondta, hogy általában 200 (plusz-mínusz 40) millió forintba kerül egy képviselet újranyitása, összesen így 1-1,2 milliárd forintról van szó. Ennek nagy részét a Külügyminisztérium betervezte az idei költségvetésbe, a maradékot pedig a Miniszterelnökség forrásainak átcsoportosításával oldják meg.

Az államtitkár ezt a hat képviseletet az első lépcsőnek nevezte, a tervek között szerepel afrikai, latin-amerikai és ázsiai képviseletek újra- vagy megnyitása is. Németh Zsolt azt is elmondta, hogy kulturális intézetek is nyílnak a közeljövőben Zágrábban és Belgrádban, amivel elmondása szerint több évtizedes elmaradást pótolnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?