Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Slotát ennél jobban nem alázhatták volna meg

2013.04.25. 11:42

Véget ért egy korszak, miután kizárták a Szlovák Nemzeti Pártból (SNS) Ján Slotát, az SNS egykori elnökét, későbbi tiszteletbeli elnökét. Ezzel várhatóan a párt és Vladimír Mečiar bukása után egy újabb magyarellenes kirohanásairól is ismert politikus politikai jövője pecsételődhetett meg.

Fokozatosan szorultak ki

A 2012-es parlamenti választások óta viszonylag láthatatlan lett a Szlovák Nemzeti Párt, mondta Ravasz Ábel politológus, a Publicus Slovensko vezető elemzője.

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar

Az SNS 2006-ban még 12 százalékot ért el, és megkerülhetetlen erőként bekerült Robert Fico akkori kormányába is. Azonban a Smer nemcsak Vladimír Meciar HZDS pártjától, hanem Slotáéktól is szedett el szavazókat a koalíciós kormányzás alatt, ezért az SNS 2010-ben már éppen csak átcsúszott a parlamenti küszöb felett.

Bejutásuknak így is szerepe lehetett a Radičová-kormány bukásában, mivel nélkülük több mandátuma lett volna a négytagú jobboldali kormánykoalíció pártjainak. Ugyanakkor nem sokat tudtak felmutatni abban a másfél évben, ezért a tavalyi előrehozott parlamenti választásokon már 4,5 százalékkal kiszorultak a törvényhozásból.

Már akkor többen úgy vélték, hogy a pártelnök elfáradt, Slotát már nem veszik komolyan, ezért megújulásra van szükség. Ennek ellenére levezényelt váltásnak tűnt, amikor egyfajta kijelölt utódként ősszel Andrej Danko vette át a pártelnöki tisztséget Slotától, aki tiszteletbeli elnök maradt. Ugyanakkor a belső feszültségre utalt, hogy Slota végül nem kapott vétójogot, vagyis azóta csak formális tisztséget töltött be.

Két autó és két számítógép

Az SNS a váltás ellenére sem tudta "tematizálni" a közéletet, szemben az új nacionalista vonalat képviselő fiatalokkal, például a krasznahorkaváraljai ügyet is saját céljaira használó, és ott egy illegális romatelep ledózerolását ígérő Marian Kotleba Mi Szlovákiánkért Néppártjával, ami látványos akciókkal ácsingózik a parlamentbe.

Az elmúlt hónapokban végleg megromlott a viszony az SNS jelenlegi vezetői és Slota között. Azzal támadták a tiszteletbeli elnököt, hogy nem kezelte gazdaságosan a párt vagyonát, és hűtlen kezelés miatt még márciusban eljárást indítottak ellene. „Egy 142 éves pártnak nem lehet két autó és két számítógép minden vagyona" – mondta Danko.

Slota még megpróbálkozott egy utolsó nagy comebackkel, azt ígérte, hogy politikai jogkörökért cserébe segít pénzt szerezni, azonban így sem kerülhette el a szerdai kizárást. „Ez a fajta kizárás a legsúlyosabb, amivel sújthatták" – mondta Ravasz, az SNS alapszabálya szerint ugyanis megrovással, vagy a tisztségéből való leváltással is rendezhették volna a konfliktust.

Parlamenti küszöb alatt

Ezzel feltehetően az SNS és Slota sorsa is megpecsételődött. Slota egyszer már alapított új pártot, de akkor fiatalabb is volt, és más volt a politikai helyzet, ezért Ravasz szerint várhatóan végleg eltűnik a süllyesztőben.

Slota támogatottsága viszont túlságosan is magas az SNS hagyományos tagsága és szavazói között, nincs rajta kívül hasonlóan népszerű alakjuk. Az SNS-nek 4-4,5 százalékos eredményeket mérnek a közvélemény-kutatásokban, közel vannak a küszöbhöz még mindig, de az átugrásához újabb támogatókra lenne szükségük.

Az új szélsőjobboldal ennek ellenére még nem tudott felnőni az elemzők várakozásaihoz, és továbbra is a 2 százalék alatt mozog. Ravasz Ábel szerint akkor tudnának igazán teret nyerni, ha 3 százalék fölé emelkedne a támogatottságuk.

Fico is be tudja dobni magát

Slota hangos magyarellenességéről volt ismert, azonban egy ideje már éles váltás következett be a szélsőjobboldalon, és a romaellenesség került előtérbe. Erre azonban nemcsak a hagyományos szélsőjobboldali pártok, hanem még a Smer is rájátszott már: Robert Fico kisebbségellenes beszéde is elsősorban a romák ellen szólt, még ha a többi kisebbség, köztük a magyarok is okkal vehették magukra.

A Smernek sem mindegy, hogy bejut-e esetleg az SNS vagy valamelyik másik éledező, új nacionalista párt a következő választásokon a parlamentbe. Ebben az esetben könnyen királycsinálók lehetnek, a széttöredezett jobboldalnak legalábbis nehezen lehetne meg nélkülük a többségük.

A Smer támogatottsága ezzel szemben nagyon erősnek tűnik, ráadásul Fico már az említett beszédével is bizonyította, hogy a mérsékelt stílustól adott esetben vissza tud térni a szélsőjobboldali szavazóknak szóló retorikájához. De nem csak ő tud ilyesmit: a Smer-kormányon belül például Marek Maďarič kulturális miniszter is egyértelműen a nacionalista vonalat képviseli.